7 Tips die jouw barbecue tot een succes maken!

Zelfs als je al wat ervaring hebt met barbecueën, kan het organiseren van een barbecue voor een grote groep mensen toch de nodige spanning en chaos met zich meebrengen.

Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat aanwezigen niet te lang hoeven te wachten op een stukje vlees?

En hoe zorg je ervoor dat de barbecue die jij organiseert voldoet aan de dieetwensen van jouw gasten?

In dit artikel geven we je maar liefst 7 handige tips die jouw barbecue zeker tot een succes kunnen maken!

1. Zorg voor een divers aanbod van vlees, vis, kip en vleesvervangers

Wanneer je een barbecue voor een grote groep mensen organiseert, dan is de kans groot dat meerdere mensen specifieke dieetwensen hebben. Hoewel het natuurlijk verstandig is om vooraf te informeren of het bezoek speciale dieetwensen heeft, kun je ook al op eigen initiatief zorgen voor een divers aanbod aan vlees.

Een goede barbecue valt of staat uiteindelijk natuurlijk bij de keuze uit het soort vlees.

Houd er in ieder geval rekening mee dat vegetariërs geen vlees willen eten, maar nog wel graag willen smullen van de vele verkrijgbare vleesvervangers. Daarnaast is niet iedereen liefhebber van vlees, maar bijvoorbeeld wel van vis of kip.

Zorg bij het inkopen van het vlees daarom voor een gezonde verhouding vlees, kip, vis en vleesvervangers.

2. Kies een bij het vlees passende marinade

Niets is zo eentonig als vlees wat allemaal op eenzelfde manier is gemarineerd. Een goede marinade kan de smaak van een stukje vlees, kip of vis maken of breken. Zoek vooraf goed uit welke marinade het best gebruikt kan worden voor het type vlees dat je van plan bent te gaan serveren.

Daarnaast mag je natuurlijk ook altijd zelf experimenteren met marinadecombinaties. Vergeet niet dat gemarineerd vlees op een barbecue doorgaans (nog) sneller kan verbranden. Het is dus van belang om het vlees continue in de gaten te houden.

3. Besteed ook voldoende aandacht aan (verse) sausjes

Uit gemak kiezen veel mensen ervoor om bij het barbecueën kant-en-klare sausjes uit potjes, bakjes of flesjes te serveren. Toch doen dergelijke ‘standaard’ sausjes vaak af aan de algehele smaakbeleving van de barbecue.

De meeste sausjes kunnen eenvoudig zelf worden gemaakt, waardoor je de mogelijkheid hebt om de ingrediënten veel beter af te stemmen op de smaken van de barbecue.

Het bereiden van de sausjes kan natuurlijk al ruimschoots voor de barbecue, zodat je hier op het moment suprême geen omkijken meer naar hebt.

4. Een koude salade of toch groente barbecueën?

Het kiezen tussen een koude salade of gegrilde groente is vaak lastig. Doorgaans is het verstandig om zowel een koude salade als gegrilde groente te serveren, zodat gasten zelf de keuze hebben of zij warme of koude groenten willen eten.

Hoewel het natuurlijk het lekkerst is om ook de salade zelf te maken, voldoet de standaard koude salade van een slager meestal prima voor een barbecue.

Het grillen van vlees: let op kruisbesmetting!
Let bij het grillen van het vlees op de barbecue natuurlijk wel op dat het niet in aanraking komt met rauw vlees. Om kruisbesmetting helemaal te voorkomen is het aan te raden om voor het grillen van de groente een aparte (kleine) barbecue aan te steken.

5. Serveer het vlees niet te snel achter elkaar

Niets is zo vervelend als een gehaaste barbecue, waarbij het vlees snel achter elkaar wordt geserveerd. Gun gasten altijd rustig de tijd om te genieten van hetgeen je hebt klaargemaakt.

Het organiseren van een barbecue moet natuurlijk een gezellige, sociale aangelegenheid zijn. Het snel serveren van eten zorgt ervoor dat een barbecue sneller is afgelopen en gasten doorgaans met een onvoldaan gevoel huiswaarts gaan.

Informeer ook regelmatig bij de gasten of het tempo van de barbecue naar wens is, of dat ze graag sneller of juist minder snel het eten geserveerd willen hebben.

6. Zorg ook in de ‘geïmproviseerde keuken’ voor een goede hygiëne

Waar met (rauw) voedsel wordt gewerkt is een goede hygiëne van extra belang. Dit is ook niet anders bij het barbecueën.

Tijdens een barbecue wordt doorgaans met veel verschillende soorten rauw vlees gewerkt, hetgeen sneller kan zorgen voor kruisbesmetting.

Wanneer vlees gesneden moet worden, dan is het van belang om hier altijd aparte snijplanken voor te gebruiken.

Het snijden van rauwe kip, vis en vlees op één snijplank geeft een bijzonder hoog risico op kruisbesmetting.

Hygiëne bij het serveren van vlees en groente
Wanneer je naast vlees ook groente serveert, dan gebruik je daar natuurlijk ook weer een aparte snijplank voor.

Let erop dat kruisbestemming niet alleen wordt voorkomen door het gebruik van aparte snijplanken.

Ook al het andere keukengerij, waaronder een vleesmes of vork, dient te worden gereinigd nadat het in aanraking is gekomen met rauw of halfgebakken vlees, kip of vis.

7. Vergeet niet om ook zelf te genieten

Het organiseren van een barbecue is doorgaans veel werk, maar het moet ook een leuke aangelegenheid voor jou als organisator zijn. Vergeet daarom niet om ook zelf te genieten en soms de barbecue even te laten voor wat het is.

Tijdens het barbecueën zijn er vast voldoende mensen die even op het vlees willen letten, zodat je ook gezellig in gesprek kunt gaan met de andere gasten.

Verder moet je natuurlijk zelf ook genieten van hetgeen je hebt klaargemaakt. Schep daarom zelf ook regelmatig een bordje vol en geniet van al dat lekkers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *