Alles voor een geslaagde barbecue

Yes! De warme dagen zijn weer in het land en de barbecue kan weer naar buiten. De barbecueliefhebber zal vast ontzettend veel zin hebben in de eerste barbecuemiddag van het jaar. Ben je echter wel goed voorbereid? Heb je de geschikte barbecue en weet je hoe jouw barbecue werkt?

Misschien wil je wel een nieuwe barbecue kopen. Voor handige tips voor het aanschaffen van een nieuwe barbecue en om lekkere resultaten te behalen helpen wij jou hier verder. Lees gauw verder voor de verschillen tussen de elektrische en houtskool barbecue en voor handige barbecuetips.

Een elektrische of houtskoolbarbecue?

Voor het meeste gebruiksgemak is een elektrische barbecue (ofwel een teppanyaki barbecue) een uitstekende optie. Met deze barbecue grill je de ingrediënten op een grote ijzeren plaat of op een grillplaat, die wordt verwarmd door stroom. Hier komt dus niet veel techniek aan te pas. Je hebt ze voor zowel binnen als buiten.

Het scheelt aanzienlijk in onderhoud en moeite om hem aan te krijgen, maar je bent dan wel altijd gebonden aan plekken waar stroom is.

Ook geeft deze barbecue niet de ‘echte’ barbecuesmaak. Wil je deze barbecuesmaak wel hebben op je ingrediënten, ga dan voor de houtskoolbarbecue. Dit is toch wel de authentieke barbecue die aangaat met houtskool of briketten.

In deze barbecue kun je ook de meeste creativiteit en techniek kwijt en is dan ook echt iets voor de echte liefhebbers. Deze barbecue vergt ook de meeste moeite en tijd in het aansteken en schoonmaken.

De houtskoolbarbecue

Als je hebt besloten voor de houtskoolbarbecue te gaan, komen er nog wat meer aankopen bij kijken. Zo moet je houtskool of briketten in huis halen en eventueel aanmaakblokjes en een houtskoolstarter, voor diegenen die sneller willen beginnen met grillen.

Gemiddeld duurt het ongeveer 30 minuten voordat de barbecue op temperatuur is. Heb dus geduld, want voordat hij echt goed heet is, is het geen goed idee om het vlees erop te leggen.

Tevens is het mogelijk direct en indirect te grillen met een houtskoolbarbecue. Dat houdt in dat je zones creëert met de kolen, waardoor je vlees wat heter kan grillen of wat minder heet. Je kan dus vele kanten op met een houtskoolbarbecue.

Zorg er bij het opleggen van de kolen ook altijd voor dat je ze luchtig opstapelt, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de luchttoevoer. Houd de temperatuur bij voorkeur in de gaten met een thermometer, als deze niet ingebouwd is.

Praktische tips voor de barbecue

De belangrijkste tip is om geduld te hebben met barbecueën. Er is niks ergers dan het vlees aandrukken in de hoop het sneller te laten garen, want zo verliest het vlees al zijn sappen. Als je het wat platter wilt hebben, doe dit dan van tevoren.

Zorg ook voor niet teveel vuur, want dit gaart het vlees van buiten en niet van binnen. Behalve voor rood vlees. Kip is lekker op de barbecue, maar het is beter het van tevoren te koken alvorens het op de grill te leggen, zo blijft het vlees sappiger en malser. Ook marinades kunnen ervoor zorgen dat er meer vocht wordt vastgehouden door het vlees en het dus malser wordt.

Gebruik echter niet teveel marinade of vet, want dit kan door het grillrooster heen druppelen en het de hitte verminderen. Zorg er ook altijd voor dat het rooster vettig is zodat er niks blijft plakken. Als je gaat spiesen, leg dan de spiesjes de avond ervoor in het water zodat ze niet zwart worden tijdens het barbecueën.
Om de veiligheid te bevorderen moet je altijd op een goede afstand blijven van het vuur. Een lange tang, handschoenen en een barbecue schort kan hier ook aan bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *