Barbecueën voor beginners

Heerlijk, barbecueën! Wie houdt er nu niet van? Ben jij al helemaal voorbereid, voor wanneer het lekkere weer er weldra weer aankomt en je de barbecue naar buiten kan halen? Er komt namelijk nog best veel bij kijken om de ideale barbecuemiddag te houden en het vlees op zijn lekkerst te bereiden.

Ook zijn er verschillende type barbecues die ieder weer unieke karakteristieken hebben en voor verschillende smaaksensaties zorgen. In dit artikel onderzoeken we de belangrijkste verschillen tussen de houtskoolbarbecue en de elektrische barbecue.

Ook komen er handige tips aan bod om jouw barbecue zo relaxed mogelijk te laten verlopen en het vlees zo lekker mogelijk te laten smaken.

De authentieke houtskoolbarbecue

De barbecue op kolen is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt als je denkt aan barbecueën. Deze barbecue is een echte sfeermaker. Ook is deze barbecue echt voor de liefhebber die er graag mee bezig is, want deze barbecue vereist wat techniek. De barbecue op houtskool wordt verwarmd door middel van houtskool of briketten, of een combinatie.

De houtskool kan hogere temperaturen bereiken en heeft een snellere ontbranding, ook geeft dit een diepere smaak aan het vlees. Dit terwijl de briketten een langzamere ontbranding heeft en ook langer brandt dan houtskool.

Ook zijn briketten erg gemakkelijk gelijkmatig te verdelen. Vergis je echter niet, want een van de grootste fouten die je kunt maken is de kolen/briketten heel het oppervlak te laten bedekken van de grill. Zo blijven er namelijk geen koelere punten over voor vlees dat je indirect wilt grillen.

Hieronder wordt het verschil tussen direct en indirect grillen toegelicht. Ook moet je er voor zorgen dat er genoeg ruimte tussen de kolen/briketten zit (eventueel met aanmaakblokjes eronder) om een luchttoevoer te garanderen.

Direct en indirect grillen

Wellicht heb je vlees dat wat dunner of dikker is en vlees dat wat langer of korter moet grillen. Hiervoor kun je direct of indirect grillen met een houtskoolbarbecue. Direct grillen leent zich uitstekend voor vlees dat slechts een korte tijd hoeft te garen, of voor dunne lappen vlees. Hierbij plaats je het vlees (of andere ingrediënten direct boven de hete kolen).

Bij indirect grillen gebruik je gewoonlijk vlees dat wat langzamer en voor langere tijd moet grillen. Je plaatst dezen dan op de grill wat verder van de kolen af. Met een deksel werkt dit het beste, dan bereik je een soort van oven effect.

Kortom, de houtskoolbarbecue is erg veelzijdig. Je zal ze ook in alle soorten en maten vinden dus er zit voor iedereen wel een geschikt model tussen met de juiste prijs! Blijf hier ook op de uitkijk voor barbecue aanbiedingen van onze online winkel.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is ontzettend makkelijk in gebruik en is daarom erg geschikt voor mensen die geen zin hebben in heel het verhaal met briketten en houtskool, of voor diegenen die niet houden van de rook of gewoon snel aan de slag willen gaan. Met de elektrische barbecue kook je het vlees, vis en groenten op een grote ijzeren plaat (teppanyaki stijl) of op een grill net zoals bij de barbecue.

De elektrische barbecue werkt op stroom en staat dus zo aan en is ook snel op temperatuur. Daarna hoef je niet gek te doen met regelen van de temperatuur want dit doet de barbecue in de meeste gevallen uit zichzelf, het is een kwestie van goed instellen. Men noemt dit ook wel ‘buiten koken’ aangezien het natuurlijk niet ‘echt’ barbecueën is, maar het is nog steeds vermakelijk.

Het nadeel hierbij is dat je niet die originele barbecue smaak krijgt op je ingrediënten zoals bij de houtskoolbarbecue. Het is dus even afwegen wanneer je aan het kiezen bent tussen een houtskool of elektrische barbecue.

Tips voor heerlijke barbecueresultaten

Met barbecueën kun je alle kanten op en kun je er echt op los met je creativiteit. Vooral de houtskoolbarbecue. Hierbij kun je bijvoorbeeld eikenhout of kersenhout toevoegen voor extra diepe smaak. Een verrukkelijke tip is ook om bier te gebruiken om het vlees mee te coaten. Je doet hierbij je vinger op een flesje bier en schudt deze rustig, en laat zo telkens wat druppeltjes op het vlees vallen.

Dit zal zorgen voor een speciale smaak. Want je ook kunt doen, is direct op de kolen koken. Doe hierbij bijvoorbeeld een (zoete) aardappel in aluminiumfolie en leg deze tussen de kolen. Vergeet tenslotte niet het rooster altijd goed vet te houden zodat de ingrediënten niet blijven plakken en leg vlees en vis niet bij elkaar zodat de smaken niet mixen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *