Barbecueën voor iedereen

Iedere vleesliefhebber kijkt vast elk jaar uit naar de eerste warme dagen zodat de barbecue weer aan mag! Ben jij er hier een van, dan is dat heel begrijpelijk. Barbecueën is zeker een van de gezelligste en lekkerste dingen om te doen met familie en vrienden om een warme namiddag.

Hoewel het er altijd zo simpel uitziet, komt er veel toch nog best veel bij kijken.

Er zijn talloze soorten barbecues en bijbehorende accessoires en technieken. Zo zijn er onder andere houtskool barbecues, elektrische barbecues en gas barbecues.

Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen die de moeite waard zijn tegen elkaar af te wegen als je aan het denken bent een barbecue aan te schaffen. Zo zorg je ervoor dat je er eentje vindt die bij jouw stijl, wensen en capaciteiten past.

In dit artikel vind je informatie over de belangrijkste feiten van verschillende soorten barbecues en over handige tips en tricks.

De houtskool barbecue

Dit is waarschijnlijk de grootste sfeermaker onder de barbecues. Je weet wel, die barbecue waar veel rook vanaf komt en die je flink ruikt. En die je vlees, vis en groenten zo’n heerlijke rokerige smaak geeft! Dit komt door de briketten en houtskool waarmee de barbecue wordt aangestoken.

Je kunt je ingrediënten met deze barbecue direct of indirect grillen. Met de directe manier leg je de ingrediënten direct boven de kolen. Dit is geschikt voor ingrediënten die weinig bereidingstijd nodig hebben óf om ingrediënten eerst te bruinen alvorens over te gaan op de indirecte methode.

Bij de indirecte manier leg je de ingrediënten verder weg van de kolen, wat zich dus goed schikt voor ingrediënten die langer de tijd nodig hebben en niet te veel mogen bruinen. Dit heet dan grillen.

Tips voor de houtskoolbarbecue

De houtskool barbecue vergt wat meer tijd vergeleken met andere barbecues als het neerkomt op aansteken en onderhoud. De briketten of houtskool heeft namelijk wat tijd nodig om op temperatuur te komen. Dit kan je echter versnellen door een houtskoolstarter aan te schaffen. Hiermee vul je de houtskoolstarter met de houtskool/briketten, onderaan plaats je een paar natuurlijke aanmaakblokjes en na 15 tot 20 minuten is je barbecue klaar voor gebruik.

Verder moet je bij de houtskool barbecue altijd klaarstaan om hem op temperatuur te houden. Heb dus vooral geduld en neem de tijd voor dit soort barbecues. Ook de schoonmaak vergt wat meer tijd en energie. Doe dit voor en na het grillen, dit kan met behulp van een borstel met een staaldraad.

Wat ui of citroensap kan helpen het rooster beter en sneller schoon te maken!

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue, ofwel de teppanyaki barbecue genoemd, is een super goed alternatief! Zoals de naam al doet vermoeden verwarmt deze barbecue met elektriciteit en is daarom relatief makkelijk bedienbaar en vereist ook minder moeite en tijd met het schoonmaken.

Het komt erop neer dan je het vlees, vis en groenten grilt op een grote ijzeren grillplaat. Je hebt deze in varianten voor binnen en buiten. Het is net zo geschikt voor feestjes en sociale aangelegenheden als de houtskoolbarbecue want ook bij deze verzamelt iedereen zich eromheen en kan iedereen erop leggen wat hij of zij wilt.

Over de elektrische barbecue

Het grootste voordeel van de elektrische barbecue is toch wel dat hij ontzettend makkelijk aangaat en dat er een temperatuurregelaar is ingebouwd waardoor je er eigenlijk gedurende de hele barbecue vrij weinig naar om hoeft te kijken. De barbecue is binnen enkele minuten al gebruiksklaar.

Omdat het een effen plaat is, is uiteraard ook het schoonmaken in een handomdraai gebeurd. Het nadeel is toch wel dat het wat charme mist wat de houtskoolbarbecue wél biedt, die rook en die geur… Ook kan de houtskool barbecue hogere temperaturen behalen.

Overige handige tips voor de ideale barbecue

Gereedschappen en accessoires zijn erg belangrijk voor een geslaagde barbecue waarbij je ook echt kunt genieten van het achter de barbecue staan. Schaf daarom een lange tang aan zodat je vingers niet verbranden en ook een kwastje voor marinade of olie voor op de ingrediënten kan goed van pas komen.

Een stalen borstel voor de schoonmaak na afloop is ook erg handig.

Als je een barbecue gaat aanschaffen, let dan niet alleen op de prijs maar ook zeker op de stabiliteit van de barbecue. Dit is erg belangrijk, en niet alle spotgoedkope barbecues bieden dit. Tot slotte geldt voor de houtskool barbecue dat je beter voor natuurlijke aanmaakblokjes kunt gaan, die zorgen niet voor een vieze geur.

Voor de briketten geldt dat als je kunt kiezen voor kokosbriketten je dit moet doen, ze gaan namelijk veel langer mee en ontvlammen niet zo snel als er vet of vocht door het rooster druipt.

Veel barbecueplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *