De beste tips voor het kiezen van een geschikte barbecue

Kijk jij ook elk jaar ontzettend uit naar de eerste warme dagen van het jaar zodat er weer gebarbecued mag worden? Wij ook! Hier voorzien wij je voor de beste tips voor het kiezen van een geschikte barbecue en om jouw barbecue onvergetelijk te maken.

Weet jij al wat de verschillen zijn tussen een elektrische en houtskoolbarbecue?
En weet jij wat er allemaal komt kijken bij een houtskoolbarbecue? Lees het hier allemaal.

De houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is waarschijnlijk toch wel de favoriete barbecue onder de barbecueliefhebbers en dit heeft zijn redenen! Met deze barbecue krijg je de onbetwistbare barbecuesmaak op je ingrediënten. Iets waar velen voor zullen vallen tijdens het uitzoeken van een barbecue.

Ook biedt deze barbecue door zijn aroma’s en de rook veel charme en sfeer tijdens een sociale gelegenheid. Deze barbecue vergt tevens de meeste tijd en moeite voor zowel het aansteken als het schoonmaken, maar velen zullen dit de moeite waard vinden.

De houtskoolbarbecue gaat aan met briketten of houtskool, of een mix. Met de houtskoolbarbecue heb je ook de meeste opties aan het aankomt op het regelen van de temperatuur. Je kan hierdoor direct en indirect grillen, lees daarover hieronder meer.

Indirect vs. direct grillen

Het is belangrijk om bij het neerleggen van de kolen of briketten niet het gehele oppervlak te bedekken, want zo behoud je ook koelere zones voor ingrediënten die dat nodig hebben en kan je direct en indirect grillen. De indirecte manier kan je vergelijken met een oven, waarbij je het vlees, vis of groenten op de grill legt wat verder weg van de hete kolen. Zo kunnen ze langzaam en geleidelijk garen.

Doe dit bij voorkeur met de deksel op de barbecue. Als je vlees wilt dichtschroeien of als je vlees hebt wat een hogere temperatuur nodig heeft, platte lappen of hamburgers bijvoorbeeld, gebruik dan de directe grill methode. Hierbij leg je de ingrediënten direct boven de kolen waar ze de meeste hitte vangen en dus sneller garen. Je kan dus alle kanten op met een houtskoolbarbecue.

Als je aanmaakblokjes wilt toevoegen, gebruik dan bij voorkeur natuurlijke varianten, voor minder stinkende en schadelijke stoffen. Voor de briketten geldt dat kokosbriketten het beste is.

Elektrisch barbecueën

Het is begrijpelijk als je denkt: ‘’wat een gedoe’’, bij het lezen van de instructies voor de houtskoolbarbecue. Overweeg dan eens de elektrische barbecue of teppanyaki. Deze is ontzettend makkelijk te gebruiken aangezien je alleen stroom nodig hebt! Ook komt er geen rook vrij, wat voor sommigen een ontzettend pluspunt is.

Het grootste nadeel is echter dat de aroma’s niet hetzelfde zijn, aangezien er niet gegrilld wordt met hout of houtskool. Dit is eventueel te compenseren met houtsnippers, maar het is toch niet hetzelfde.

Wel bespaar je jezelf veel tijd en moeite bij het schoonmaken, vooral met de platte ijzeren plaat variant (de teppanyaki barbecue), waarbij je bij wijze van spreken alleen een doekje eroverheen hoeft te halen.

Ook is er een variant met een grillplaat. Je hebt ze voor buiten én voor binnen, voor degenen die echt niet kunnen wachten. Dan krijg je een uitvoering voor op tafel en voelt het meer als gourmetten. Deze barbecue is door meer geschikt voor de snelle en spontane chef, aangezien je er niet zoveel benodigdheden voor in huis hoeft te halen.

Een veilige barbecue is een geslaagde barbecue

Natuurlijk ben je bezig met vuur, dus zou veiligheid voorop moeten staan. Je wilt je vingers niet branden, dus zorg ervoor dat je beschikt over een lange tang tijdens het barbecueën om het vlees mee te draaien. Speciale barbecuehandschoenen zullen je ook goed van pas komen om je handen te beschermen. Vergeet niet de grill goed in te smeren met olie zodat er niks blijft plakken. En heb bovenal geduld!

Alles voor een geslaagde barbecue

Yes! De warme dagen zijn weer in het land en de barbecue kan weer naar buiten. De barbecueliefhebber zal vast ontzettend veel zin hebben in de eerste barbecuemiddag van het jaar. Ben je echter wel goed voorbereid? Heb je de geschikte barbecue en weet je hoe jouw barbecue werkt?

Misschien wil je wel een nieuwe barbecue kopen. Voor handige tips voor het aanschaffen van een nieuwe barbecue en om lekkere resultaten te behalen helpen wij jou hier verder. Lees gauw verder voor de verschillen tussen de elektrische en houtskool barbecue en voor handige barbecuetips.

Een elektrische of houtskoolbarbecue?

Voor het meeste gebruiksgemak is een elektrische barbecue (ofwel een teppanyaki barbecue) een uitstekende optie. Met deze barbecue grill je de ingrediënten op een grote ijzeren plaat of op een grillplaat, die wordt verwarmd door stroom. Hier komt dus niet veel techniek aan te pas. Je hebt ze voor zowel binnen als buiten.

Het scheelt aanzienlijk in onderhoud en moeite om hem aan te krijgen, maar je bent dan wel altijd gebonden aan plekken waar stroom is.

Ook geeft deze barbecue niet de ‘echte’ barbecuesmaak. Wil je deze barbecuesmaak wel hebben op je ingrediënten, ga dan voor de houtskoolbarbecue. Dit is toch wel de authentieke barbecue die aangaat met houtskool of briketten.

In deze barbecue kun je ook de meeste creativiteit en techniek kwijt en is dan ook echt iets voor de echte liefhebbers. Deze barbecue vergt ook de meeste moeite en tijd in het aansteken en schoonmaken.

De houtskoolbarbecue

Als je hebt besloten voor de houtskoolbarbecue te gaan, komen er nog wat meer aankopen bij kijken. Zo moet je houtskool of briketten in huis halen en eventueel aanmaakblokjes en een houtskoolstarter, voor diegenen die sneller willen beginnen met grillen.

Gemiddeld duurt het ongeveer 30 minuten voordat de barbecue op temperatuur is. Heb dus geduld, want voordat hij echt goed heet is, is het geen goed idee om het vlees erop te leggen.

Tevens is het mogelijk direct en indirect te grillen met een houtskoolbarbecue. Dat houdt in dat je zones creëert met de kolen, waardoor je vlees wat heter kan grillen of wat minder heet. Je kan dus vele kanten op met een houtskoolbarbecue.

Zorg er bij het opleggen van de kolen ook altijd voor dat je ze luchtig opstapelt, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de luchttoevoer. Houd de temperatuur bij voorkeur in de gaten met een thermometer, als deze niet ingebouwd is.

Praktische tips voor de barbecue

De belangrijkste tip is om geduld te hebben met barbecueën. Er is niks ergers dan het vlees aandrukken in de hoop het sneller te laten garen, want zo verliest het vlees al zijn sappen. Als je het wat platter wilt hebben, doe dit dan van tevoren.

Zorg ook voor niet teveel vuur, want dit gaart het vlees van buiten en niet van binnen. Behalve voor rood vlees. Kip is lekker op de barbecue, maar het is beter het van tevoren te koken alvorens het op de grill te leggen, zo blijft het vlees sappiger en malser. Ook marinades kunnen ervoor zorgen dat er meer vocht wordt vastgehouden door het vlees en het dus malser wordt.

Gebruik echter niet teveel marinade of vet, want dit kan door het grillrooster heen druppelen en het de hitte verminderen. Zorg er ook altijd voor dat het rooster vettig is zodat er niks blijft plakken. Als je gaat spiesen, leg dan de spiesjes de avond ervoor in het water zodat ze niet zwart worden tijdens het barbecueën.
Om de veiligheid te bevorderen moet je altijd op een goede afstand blijven van het vuur. Een lange tang, handschoenen en een barbecue schort kan hier ook aan bijdragen.

Eerste hulp bij barbecueën

Barbecueën ziet er voor velen behoorlijk ingewikkeld uit. Maar dat hoeft het niet te zijn als je goed voorbereid bent en de juist materialen hebt.

Het begint allemaal met het kiezen van een barbecue die bij jou past. Zo zijn er elektrische en houtskoolbarbecues op de markt.

Ook accessoires zijn van belang voor een fijne en veilige barbecuemiddag. Tot slot moet je natuurlijk ook weten hoe die barbecue nou precies in elkaar steekt.
Hier leggen we het je allemaal uit!

Het kiezen van de juiste barbecue

Als je gaat shoppen voor een barbecue zal je zien dat er talloze uitvoeringen op de markt zijn. Een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen is of je zin hebt in barbecueën met kolen en alles wat daarbij komt kijken, of niet. Zo ja, ga dan voor de houtskool barbecue. Dit is toch wel echt de barbecue onder de barbecues, een echte klassieker.

Deze gaat handmatig aan met houtskool of briketten, of een combinatie daarvan. Voor deze barbecue moet je het meeste geduld hebben, maar het resultaat is dan ook fenomenaal. Deze barbecue zal dankzij de houtskool namelijk zorgen voor die echte grillsmaak. Wel moet er altijd iemand bij staan om de temperatuur te regelen.

De schoonmaak duurt ook wat langer. De elektrische barbecue is wat dat betreft een stuk gemakkelijker in gebruik. Deze warmt vanzelf in no-time op met elektriciteit en het is daarom nogal onbezorgd barbecueën. Echter geeft deze barbecue niet die authentieke grillsmaak.

De houtskoolbarbecue

Er zijn talloze houtskoolbarbecues te vinden wat het shoppen erg leuk maakt. Het gebruiken van een houtskoolbarbecue komt met een handleiding. Je moet dan ook even doorkrijgen hoe het precies allemaal werkt, vooral als het je eerste keer is. Het begint bij het vinden van de geschikte warmtebron. Ga je voor houtskool, briketten of een mix?

Houtskool brandt sneller en bereikt hogere temperaturen, maar gaat relatief kort mee en de temperatuur is niet constant. Dit schikt zich uitstekend voor direct grillen, waarover je hieronder meer leest. Briketten branden wat langzamer maar de temperatuur is constant en ze gaan langer mee.

Koop bij voorkeur kokosbriketten, deze zorgen voor minder vlammen en as vergeleken met normale briketten, ook verbranden ze geurloos. Maar vrees niet, je vlees zal niet opeens naar kokos gaan smaken.

Als je het proces van het aanmaken van de barbecue wat wilt versnellen, kan je gebruik maken van aanmaakblokjes of een houtskoolstarter.

Direct en indirect grillen

Met de houtskoolbarbecue heb je de keuze om direct en indirect te grillen. Dit is ideaal als verschillende soorten vlees hebt die je op verschillende manieren moet bereiden. Het is hierbij belangrijk dat je op de grill zones hebt met kolen en zonder kolen. Voor ingrediënten die dun zijn, die je wilt schroeien of die een hoge temperatuur nodig hebben, kan je de zone gebruiken met de kolen, waar de meeste hitte zich bevindt.

Dit heet dan direct grillen. Indirect grillen doe je met ingrediënten die even wat minder hitte nodig hebben, of die wat langer de tijd nodig hebben om te grillen op een wat lagere temperatuur. Deze ingrediënten leg je dan in de zone waar zich geen kolen bevinden en dit heet indirect grillen.

Zorg er altijd voor dat de kolen goed heet zijn voordat je er vlees op legt. Gebruik hiervoor een thermometer of kijk naar de briketten, die zouden een oranje gloed en een dun as laagje moeten hebben. Gemiddeld duurt dit zo’n 30 minuten.

De elektrische barbecue

Lijkt je dit nu allemaal wat ingewikkeld, ga dan voor de elektrische barbecue. Deze is vele malen makkelijker in gebruik en ook makkelijker schoon te maken. Zoals je al vermoedt werkt deze barbecue op stroom. Erg gemakkelijk dus! Ook is er een ingebouwde temperatuurregelaar.

Je hebt ze in uitvoeringen voor binnen en buiten. Je vindt ze met een platte ijzeren plaat of met een grillplaat. De elektrische barbecue leent zich ook goed voor sociale aangelegenheden, maar misschien heeft het net wat minder charme dan een houtskoolbarbecue.

Met het schoonmaken ben je wel zo klaar, want er wordt geen as en roet achtergelaten. Het grootste nadeel is echter dat je geen typische barbecuesmaak krijgt, maar dit wordt gecompenseerd door het gebruiksgemak.

Accessoires en handige tips

Zodat de barbecue veilig verloopt, is het van belang dat je een goede ijzeren tang aanschaft. Ook een schort en handschoenen zijn handig zodat je geen last krijgt van spetterend vet en zodat je je handen niet verbrandt.

Een waterbron bij de hand hebben is ook handig voor in het geval dat je moet blussen. Zorg er daarnaast met beide type barbecues voor dat je de grill goed invet voordat je er vlees oplegt, dan blijft het niet plakken. En tot slotte, heb geduld! Wacht tot de barbecue goed warm is voor een lekker eindresultaat.

Veel succes en barbecueplezier!

De voor- en nadelen van houtskoolbarbecues en elektrische barbecues

Ben je je aan het oriënteren op verschillende barbecues omdat je er wellicht een wilt bestellen? Lees dan gauw verder. Hier zetten we de voor- en nadelen van houtskoolbarbecues en elektrische barbecues op een rijtje. Ze verschillen namelijk behoorlijk en zijn daarom geschikt voor verschillende soorten chefs.

Als jij niet zo bent van de poes pas, dan is wellicht de elektrische barbecue wat voor jou.

Geniet jij er juist van een geoorloofd een vuurtje te mogen te stoken? Dan ga je waarschijnlijk voor de klassieke houtskoolbarbecue. Hierbij komt ook wat techniek kijken, waar we het ook over zullen hebben.

Ten slotte hebben we wat tips voor je om je barbecue zo soepel mogelijk te laten verlopen en om alle potentie uit het vlees te halen.

De elektrische barbecue

Met de elektrische barbecue kun je rustig achterover leunen. Nou ja, bijna dan. De elektrische barbecue is erg gebruiksvriendelijk en het is een kwestie van een stroompunt zoeken, stekker erin en klaar. De barbecue warmt zichzelf op met elektriciteit en de temperatuurregeling gaat ook vanzelf, jij hoeft hem alleen maar goed in te stellen.

Je hebt ze in aardig wat varianten. Zo zijn ze er voor zowel buiten als binnen. De buitenvariant heb je met een grote ijzeren plaat (de teppanyaki barbecue) en met een grill.

Voor binnenshuis heb je ze in varianten die je op tafel kunt zetten, dus dit is ideaal voor mensen die niet kunnen wachten tot de warme dagen weer komen. Dit doet dan weer denken aan gourmetten. Het nadeel van deze barbecue is dat het natuurlijk niet ‘echt’ barbecueën genoemd kan worden en dat heeft invloed op de smaak.

Een rokerige grillsmaak zal je de elektrische barbecue je niet bieden. Maar dat doet niet af van het feit dat het zich uitstekend leent om heerlijk vlees, vis en groenten te bereiden op een gezellige manier. Net als met een houtskoolbarbecue kan iedereen erop leggen wat ie wilt en koken en eten tegelijk.

Hij is dus net zo geschikt voor bijvoorbeeld feestjes. Ook zal je geen last hebben van rook en is hij erg onderhoudsvriendelijk.

De authentieke houtskoolbarbecue

Dit is dé barbecue voor degenen die wat meer geduld hebben en wat meer moeite en tijd willen steken in het aansteken en onderhouden van de barbecue. De houtskoolbarbecue werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met houtskool of briketten. Met deze houtskoolbarbecue kan je ook de meeste kanten op met betrekking tot de bereiding van het vlees en verschillende temperaturen.

Wil je het vlees direct grillen (op hogere temperaturen, voor kortere tijd), leg het vlees dan op de grill in de zone waar de hete kolen liggen. Wil je je vlees indirect grillen (op lagere temperaturen, voor kortere tijd), leg het vlees dan wat verder weg van waar de hete kolen liggen. Dit kun je zelf regelen door voordat je de barbecue aanmaakt, de zones te creëren met de kolen.

Het is dus belangrijk niet heel het oppervlak te bedekken met hete kolen. Na ongeveer 30 minuten zijn de kolen/briketten allemaal op temperatuur, dus dan kan je het vlees erop leggen. Verifieer dit door middel van een thermometer. De briketten zouden een oranje gloed moeten hebben. Als het allemaal wat sneller moet, kan je eventueel een houtskoolstarter kopen.

Tips voor een heerlijke barbecue

Als je jouw ideale barbecue hebt uitgezocht, kun je aan de slag. Er zijn een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden zodat het resultaat optimaal is. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de grill goed vettig is zodat er zo min mogelijk vlees blijft plakken. Als je van plan bent de ingrediënten te spiesen, laat dan de avond van tevoren de spiesjes weken in water, zodat ze niet verbranden.

Bij beide soorten barbecues is het zo dat de temperatuur essentieel is, bij de elektrische barbecue hoef je dit niet zo in de gaten te houden, maar bij de houtskool barbecue wel degelijk.

Bij de houtskoolbarbecue mag je het hout en houtskool dat je gebruikt ook wel zien als extra specerij. Verdiep je daarom eens in verschillende soorten hout, zoals eikenhout en kersenhout, om extra diepte aan het vlees te geven. Een andere heerlijke tip is om wat druppeltjes bier toe te voegen aan het vlees, voor een lekkere bieraroma.

Als je de ingrediënten wilt marineren, doe dit dat met mate en met voorzichtigheid, want het is niet wenselijk dat de marinade of het vet op de kolen druppelt.

Eet smakelijk alvast!

Een fijne barbecue begint met het juiste materiaal

Als je een liefhebber bent van vlees en van de barbecue, weet je vast wat er allemaal bij komt kijken als je een middagje een barbecue wilt houden. Zo niet, dan vind je daar hier alles over.

Wat weet je bijvoorbeeld van verschillende technieken die je kunt toepassen bij de houtskoolbarbecue en van de manieren waarop je meer smaak aan het vlees kan geven?

Wist je ook dan er elektrische barbecues bestaan, die relatief gemakkelijker in gebruik zijn? En ben je qua accessoires om de barbecue zo veilig mogelijk te laten verlopen al helemaal up-to-date? Lees gauw verder!

Een zonnige namiddag met de houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is waarschijnlijk de meest gebruikte barbecue en zal gegarandeerd zorgen voor gezelligheid. De liefhebber van het aansteken en regelen van de kolen en de hitte zal dit ook de énige echte barbecue vinden, want dit is de barbecue waarmee je kookt met houtskool of briketten. Dezen plaats je onder het grillrooster samen met wat aanmaakblokjes, maar dit moet wel op de goede manier gebeuren.

Zorg ervoor dat als je de briketten, houtskool en aanmaakblokjes neerlegt, er genoeg lucht tussen blijft zitten voor een adequate luchttoevoer. Dit bevordert een goed vuur. Daarnaast is het aan te raden voor zones te zorgen wanneer je de kolen neerlegt, zodat je ook koelere zones hebt voor het vlees dat geen directe hitte meer nodig heeft.

Dit geeft je de mogelijkheid direct en indirect te barbecueën, oftewel het vlees direct boven de kolen grillen of op wat afstand van de kolen.

Direct grillen leent zich uitstekend voor het grillen van dun vlees of vlees dat maar kort hoeft, of vlees dat je wilt schroeien. Indirect grillen leent zich beter voor vlees dat wat langer nodig heeft op lagere temperatuur, dit werkt het beste met een deksel op de barbecue.

Overige tips voor de houtskoolbarbecue

Als je gaat shoppen voor een houtskoolbarbecue en accessoires, zal je ook moeten kiezen tussen briketten en houtskool, of misschien wil je wel een mix. Briketten hebben een trage ontbrandingsduur, maar gaan lang mee en behouden een constante temperatuur, wat het ideaal maakt voor een lange barbecue.

Je weet dat ze klaar zijn voor gebruik wanneer ze een oranje gloed hebben en een dun laagje as.

Koop bij voorkeur kokosbriketten. Houtskool heeft een korte ontbrandingsduur maar gaat wat korter mee, maar kan dan wel weer hogere temperaturen behalen wat het ideaal maakt voor direct grillen. Ook de smaak is meer ‘barbecue’ met de houtskool en komen er heerlijke aroma’s vrij. Bij houtskool moet er wel de hele tijd iemand bij zijn om de kool op temperatuur te houden.

Als je het proces met de houtskool wat wilt versnellen (duurt gemiddeld 30 minuten) dan kan je aanmaakblokjes gebruiken onder de kolen, of een houtskoolstarter aanschaffen.

Een elektrische barbecue als alternatief

Voor de wat snellere barbecue chef die snel wilt kunnen beginnen met vlees op de barbecue leggen is de elektrische barbecue misschien een geschiktere optie. Deze is zeer gebruiksvriendelijk doordat hij op stroom werkt. Hij is ook snel op temperatuur en door de temperatuurregelaar is het vrijwel zorgeloos barbecueën.

Ook is hij zeer onderhoudsvriendelijk en ruimtebesparend, omdat je ze ook in tafeluitvoeringen hebt.

Voor diegenen die niet van rook houden, ontwikkelt deze barbecue ook geen rook. Het grootste nadeel is echter dat je niet de echte rokerige grillsmaak bereikt omdat er niet wordt gekookt met houtskool, maar dit wordt wellicht gecompenseerd door het gebruiksgemak.

Als je toch nog een beetje de barbecuesmaak wilt nabootsen kun je houtsnippers toevoegen. Vanzelfsprekend heb je dus elektriciteit nodig als je deze barbecue wilt gebruiken, dus een barbecue op het strand of in het wild zit er niet in met de elektrische barbecue.

Tips voor een fijne barbecue

Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop als je met vuur of hittebronnen bezig bent. Het is daarom handig altijd een emmertje water of een spuitfles met water bij de hand te hebben tijdens het barbecueën. Ook zijn investeringen als handschoenen, een barbecue schort en een lange knijptang de moeite waard.

Probeer voor, tijdens en na het barbecueën ook de grill schoon te houden, zodat de aroma’s van het vlees niet in de vis trekken, bijvoorbeeld. Doe dit gemakkelijk met wat citroensap. Hou daarnaast altijd de grill vettig. Zorg er daarnaast voor dat je niet al te veel marinade of vet gebruikt, omdat echt goed vlees al veel smaak heeft van zichzelf en omdat dit niet bevorderlijk is voor de hete kolen indien het door de grill heen druppelt.

En uiteraard geldt, vooral voor de houtskoolbarbecue, dat je geduld moet hebben.

Barbecueën voor beginners

Heerlijk, barbecueën! Wie houdt er nu niet van? Ben jij al helemaal voorbereid, voor wanneer het lekkere weer er weldra weer aankomt en je de barbecue naar buiten kan halen? Er komt namelijk nog best veel bij kijken om de ideale barbecuemiddag te houden en het vlees op zijn lekkerst te bereiden.

Ook zijn er verschillende type barbecues die ieder weer unieke karakteristieken hebben en voor verschillende smaaksensaties zorgen. In dit artikel onderzoeken we de belangrijkste verschillen tussen de houtskoolbarbecue en de elektrische barbecue.

Ook komen er handige tips aan bod om jouw barbecue zo relaxed mogelijk te laten verlopen en het vlees zo lekker mogelijk te laten smaken.

De authentieke houtskoolbarbecue

De barbecue op kolen is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt als je denkt aan barbecueën. Deze barbecue is een echte sfeermaker. Ook is deze barbecue echt voor de liefhebber die er graag mee bezig is, want deze barbecue vereist wat techniek. De barbecue op houtskool wordt verwarmd door middel van houtskool of briketten, of een combinatie.

De houtskool kan hogere temperaturen bereiken en heeft een snellere ontbranding, ook geeft dit een diepere smaak aan het vlees. Dit terwijl de briketten een langzamere ontbranding heeft en ook langer brandt dan houtskool.

Ook zijn briketten erg gemakkelijk gelijkmatig te verdelen. Vergis je echter niet, want een van de grootste fouten die je kunt maken is de kolen/briketten heel het oppervlak te laten bedekken van de grill. Zo blijven er namelijk geen koelere punten over voor vlees dat je indirect wilt grillen.

Hieronder wordt het verschil tussen direct en indirect grillen toegelicht. Ook moet je er voor zorgen dat er genoeg ruimte tussen de kolen/briketten zit (eventueel met aanmaakblokjes eronder) om een luchttoevoer te garanderen.

Direct en indirect grillen

Wellicht heb je vlees dat wat dunner of dikker is en vlees dat wat langer of korter moet grillen. Hiervoor kun je direct of indirect grillen met een houtskoolbarbecue. Direct grillen leent zich uitstekend voor vlees dat slechts een korte tijd hoeft te garen, of voor dunne lappen vlees. Hierbij plaats je het vlees (of andere ingrediënten direct boven de hete kolen).

Bij indirect grillen gebruik je gewoonlijk vlees dat wat langzamer en voor langere tijd moet grillen. Je plaatst dezen dan op de grill wat verder van de kolen af. Met een deksel werkt dit het beste, dan bereik je een soort van oven effect.

Kortom, de houtskoolbarbecue is erg veelzijdig. Je zal ze ook in alle soorten en maten vinden dus er zit voor iedereen wel een geschikt model tussen met de juiste prijs! Blijf hier ook op de uitkijk voor barbecue aanbiedingen van onze online winkel.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is ontzettend makkelijk in gebruik en is daarom erg geschikt voor mensen die geen zin hebben in heel het verhaal met briketten en houtskool, of voor diegenen die niet houden van de rook of gewoon snel aan de slag willen gaan. Met de elektrische barbecue kook je het vlees, vis en groenten op een grote ijzeren plaat (teppanyaki stijl) of op een grill net zoals bij de barbecue.

De elektrische barbecue werkt op stroom en staat dus zo aan en is ook snel op temperatuur. Daarna hoef je niet gek te doen met regelen van de temperatuur want dit doet de barbecue in de meeste gevallen uit zichzelf, het is een kwestie van goed instellen. Men noemt dit ook wel ‘buiten koken’ aangezien het natuurlijk niet ‘echt’ barbecueën is, maar het is nog steeds vermakelijk.

Het nadeel hierbij is dat je niet die originele barbecue smaak krijgt op je ingrediënten zoals bij de houtskoolbarbecue. Het is dus even afwegen wanneer je aan het kiezen bent tussen een houtskool of elektrische barbecue.

Tips voor heerlijke barbecueresultaten

Met barbecueën kun je alle kanten op en kun je er echt op los met je creativiteit. Vooral de houtskoolbarbecue. Hierbij kun je bijvoorbeeld eikenhout of kersenhout toevoegen voor extra diepe smaak. Een verrukkelijke tip is ook om bier te gebruiken om het vlees mee te coaten. Je doet hierbij je vinger op een flesje bier en schudt deze rustig, en laat zo telkens wat druppeltjes op het vlees vallen.

Dit zal zorgen voor een speciale smaak. Want je ook kunt doen, is direct op de kolen koken. Doe hierbij bijvoorbeeld een (zoete) aardappel in aluminiumfolie en leg deze tussen de kolen. Vergeet tenslotte niet het rooster altijd goed vet te houden zodat de ingrediënten niet blijven plakken en leg vlees en vis niet bij elkaar zodat de smaken niet mixen.

Eet smakelijk!

Barbecue Tips

Barbecueën, wie houdt er nou niet van? Er komt wel behoorlijk wat bij kijken en het is lang niet altijd zo simpel als dat het lijkt. Wat vlees erop gooien en klaar? Nee, toch niet! Het begint natuurlijk bij de juiste barbecue, maar de juiste accessoires, technieken en ingrediënten zijn net zo belangrijk.

En welke barbecue past nu echt bij jou?

Ben jij meer diegene die houdt van het proces van het barbecueën, het aansteken van de kolen en de rook die ervan afkomt, of lijkt je dat allemaal een beetje ingewikkeld en zie je liever gelijk resultaat? Even jezelf erin verdiepen dus!

Hier helpen we je verder met het kiezen tussen een houtskool of elektrische barbecue en wat technische barbecuetips. Eet smakelijk alvast!

De barbecue die bij jou past

We beginnen met de authentieke houtskool BBQ. Deze steek je aan door middel van briketten of houtskool, of een combinatie van beiden. Voor de liefhebber is dit puur vermaak. Met deze barbecue moet je wat geduld hebben, want het duurt gemiddeld zo’n 30 minuten voordat hij op temperatuur is.

De kolen zouden dan een oranje gloed moeten hebben en een dun as laagje. Je kunt hiervoor ook een thermometer gebruiken. Om het proces te versnellen kun je een kolenstarter aanschaffen. Ook moet er altijd iemand bij blijven staan om de temperatuur te regelen.

Met de houtskoolbarbecue kun je direct en indirect grillen. Dit wil zeggen dat je het vlees direct boven of op een afstandje van de kolen af kunt grillen. Direct grillen, direct boven de kolen, leent zich goed voor vlees dat je wilt schroeien of dat dun is en niet zo lang nodig heeft.

Vlees dat te hard gaat of wat langer nodig heeft op lagere temperatuur, kun je indirect grillen, dus niet direct boven de kolen. Dit is dus een stukje techniek maar geeft je wel de kans het vlees precies zo te krijgen als jij wilt!

De houtskoolbarbecue vs. de elektrische barbecue

Vergeleken met de houtskoolbarbecue is de elektrische BBQ, ofwel de teppanyaki barbecue, vele malen makkelijker in gebruik. Hierbij komen geen kolen of briketten aan te pas, want deze verwarmt zichzelf op het moment dat je hem verbindt met stroom.

Erg simpel dus!

Het leent zich net zo goed voor feestjes want ook hierbij kan iedereen op een gezellige manier eten en zich eromheen verzamelen. Echter zal je bij deze barbecue niet die authentieke grillsmaak krijgen die de houtskoolbarbecue wel biedt.

De elektrische barbecue ontwikkelt dan weer geen rook, wat voor sommigen een pluspunt zal zijn. Ook is het schoonmaken veel gemakkelijker.

Je hebt varianten voor binnen- en buitenshuis. Daarnaast komt de elektrische barbecue snel op temperatuur en hoef je er daarna vrij weinig naar om te kijken. De ideale optie dus voor iemand die snel en spontaan wil kunnen barbecueën!

Overige benodigdheden voor een geslaagde barbecue

Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk tijdens het barbecueën, je kookt immers direct met vuur. Daarom is het belangrijk een tang te hebben die lang genoeg is om het vlees vanaf een veilige afstand om te draaien. Een schort en handschoenen speciaal voor het barbecueën zijn hierbij ook erg handig.

Verplaats daarnaast nooit een brandende barbecue. Bij een houtskoolbarbecue kan je het beste kokosbriketten aanschaffen, deze gaan langer mee en ontvlammen niet zo snel als er vet of marinade op druppelt. Als je van plan bent spiesjes te serveren, is het aan te raden de spiesen de avond van tevoren te laten weken in water.

Zo branden de spiesjes niet aan. Ook is het belangrijk de gril goed in te smeren met olie, zodat het vlees niet blijft plakken. Zoek ook altijd een goede fundering voor de barbecue zodat hij stabiel staat.

Het juiste type BBQ kiezen

Barbecueën is zo leuk dat het proces soms leuker is dan het resultaat! Tenminste, mits je de goede barbecue en de goede BBQ accessoires hebt en doorhebt hoe jouw barbecue in elkaar steekt.

Het is daarom meer dan de moeite waard om je eens goed te verdiepen in alle soorten barbecues, zodat het resultaat net zo leuk wordt als het proces! Zo zijn er bijvoorbeeld houtskoolbarbecues en elektrische barbecues, met ieder zijn voor- en nadelen.

Lees gauw verder!

Een type barbecue kiezen

Gaat u voor de authentieke houtskoolbarbecue of toch de elektrische barbecue? De houtskoolbarbecue is de meest voorkomende barbecue bij een feestje in de tuin op een zonnige namiddag. Deze barbecue geeft het vlees de verrukkelijke ‘smoky’ barbecue smaak. Vandaar dat deze barbecue echt favoriet is.

Ook vinden velen het leuk om deze barbecue aan te maken, dit doe je namelijk door middel van briketten of houtskool. Hier heb je wat geduld voor nodig en het is dan ook belangrijk de barbecue eerst goed te laten opwarmen alvorens vlees en vis erop te leggen.

Van de houtskoolbarbecue komt dan ook rook af, wat sommigen heel gezellig zullen vinden en sommigen iets minder. Om jezelf de rook en het aanmaken van de barbecue te sparen, kun je gaan voor een elektrische barbecue. Deze gaat aan op elektriciteit en is erg simpel in gebruik.

Er hoeft ook niet constant iemand bij te staan om zich te bekommeren over de temperatuur, want dan doen deze barbecues zelf. Je doet dit op een ijzeren plaat (teppanyaki stijl) of op een grillrooster. De barbecue warmt snel en gemakkelijk op, maar je mist wel de grillsmaak.

De houtskoolbarbecue

Als je gaat kijken voor een houtskoolbarbecue zal je de meeste opties vinden. Deze barbecue vergt ook de meeste techniek, tijd en energie maar je kan wel zeggen dat het eindresultaat het lekkerste is! De houtskoolbarbecue verwarmt dus met briketten of houtskool maar vele mensen gebruiken ook nog aanmaakblokjes om het proces wat te versnellen.

Gemiddeld duurt het zo’n 30 minuten voordat alle kolen heet genoeg zijn, je kan hiervoor ook een thermometer gebruiken.

De houtskool moet een oranje gloed hebben en een grijs as laagje, dan is de barbecue klaar voor gebruik. Let erop de kolen niet over het hele oppervlak te verspreiden, want dan houd je de mogelijkheid open direct en indirect te grillen.

Zorg er ook voor dat er voldoende lucht tussen de houtskool/briketten blijft. Ook tussen briketten en houtskool is er een verschil. Briketten hebben een relatief trage ontbranding maar gaan langer mee dan houtskool. Houtskool heeft dan weer een snellere ontbranding en bereikt hogere temperaturen. Je kan de twee ook mixen.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is een uitstekend idee voor diegenen die de barbecue snel en gemakkelijk warm willen krijgen om er zo snel mogelijk vlees op te leggen. Ook als je spontaan wilt barbecueën en je hebt geen houtskool/briketten in huis dan is dit ideaal.

Je steekt de stekker in het stopcontact en dan warmt de elektrische barbecue vanzelf op.

De temperatuur is erg gemakkelijk te regelen door de temperatuurregelaar. Je hebt ze met een grillplaat of met een platte ijzeren plaat, wat meer de teppanyaki ervaring zal geven.

Er zijn varianten voor in de tuin, dat heeft dan meer iets weg van ‘buiten koken’ en je hebt varianten voor binnen op tafel, wat dan meer doet denken aan gourmetten. Wel moet er uiteraard stroom zijn wil je deze barbecue kunnen gebruiken.

Voor- en nadelen

Als we de houtskoolbarbecue en de elektrische barbecue tegen elkaar afzetten, is de elektrische barbecue vele stukken gemakkelijker te gebruiken en ook te onderhouden, doordat er geen roet en as overblijft achteraf. Echter moet je voor de authentieke barbecuesmaak, die je overigens zelf wat kan accentueren door eikenhout of kersenhout te gebruiken voor extra smaak.

Om nog enigszins de barbecue smaak na te bootsen met de elektrische barbecue kan houtsnippers toevoegen. De rook die vrijkomt bij de houtskoolbarbecue zullen sommigen echter niet zo prettig vinden, maar dit geeft wel weer extra charme aan zo’n avondje barbecueën.

Tips voor een geslaagde barbecue

Nog wat handige tips die gelden voor beide type barbecues vind je hier. Het is belangrijk altijd het rooster goed in te oliën, zo blijven de ingrediënten niet plakken. Platte spiesjes zijn ook handiger dan ronde spiesjes, zodat het vlees gelijkmatig gaart na het omdraaien.

Pas ook op met marinade en vet, want dit kan door het rooster heen druppelen en dit kan beter niet in de vlammen terecht komen.

Ook is het aan te raden de spiesjes te weken de avond voor de barbecue, zo raken ze niet zwart en verkoold. Verder zijn belangrijke gereedschappen belangrijk, zoals een goede lange ijzeren tang, een schort en handschoenen voor optimale veiligheid.

Een nieuwe BBQ kopen? Met deze tips maak je de beste keuze!

Er gaat niets boven vlees, vrienden en familie en een zonnige namiddag of avond. Een barbecue dus!
Barbecues heb je in alle soorten en maten en hier zetten we de belangrijkste weetjes en tips voor je op een rijtje.

Ondanks dat het altijd zo doodsimpel lijkt, komt er namelijk nog best wel wat bij kijken als je het écht goed wilt doen. Lees je daarom goed in voordat je een barbecue gaat kopen en voordat je begint aan de barbecue, zodat je het lekkerste resultaat behaalt!

Benodigdheden voor een geslaagde barbecue

Voor ieder type barbecue geldt dat veiligheid voorop staat (samen met het genot). Daarom is het aan te raden de juiste accessoires in huis te halen. Waaronder een goed schort en handschoenen, om je te beschermen tegen de hete spetters en om je vingers niet te verbranden.

Daarnaast is een goede, lange ijzeren tang onmisbaar. Dit is ook om je niet te verbranden met het omdraaien van het vlees.

Ook een kwastje voor het insmeren van het vlees met olie en marinade is erg handig. Zorg ook dat je middelen in huis hebt om de barbecue naderhand schoon te maken.

Doe dit met een staalborstel, citroensap werkt hierbij uitstekend!

Voor de houtskoolbarbecue geldt uiteraard dat je briketten of houtskool in huis moet hebben, maar daarover hieronder meer. Bij alle soorten barbecues gelden dat het beter is een stabiele barbecue aan te schaffen.

De klassieke houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is toch wel echt de klassieker onder de barbecues. Deze zorgt voor de authentieke welbekende barbecuesmaak. De echte barbecuefans zullen waarschijnlijk deze als favoriet hebben.

De houtskoolbarbecue gaat aan door middel van houtskool of briketten, of een mix daarvan. Hieronder kun je tevens aanmaakblokjes plaatsen, zodat het beter vlam vat.

Als je gaat kiezen tussen houtskool of briketten, overweeg dan het volgende. Met houtskool bereik je namelijk hogere temperaturen, snelle ontbranding en meer aroma. Door de hoge temperaturen leent houtskool zich ook erg goed voor direct grillen met platte stukken vlees.

Direct grillen is wanneer je het vlees direct boven de vlammen legt. Met briketten heb je een wat tragere ontbranding, maar deze gaan langer mee dan houtskool. Ook is het gemakkelijk gelijkmatig te verdelen en is er een constante temperatuur, ideaal voor een langdurige barbecue.

Hierbij blijft echter wel meer as liggen achteraf. Het is maar net wat je fijner vindt!

De houtskoolbarbecue aanmaken

Om de houtskoolbarbecue goed aan te maken is het belangrijk dat je lucht tussen de houtskool/briketten en de aanmaakblokjes laat, want een goede luchttoevoer is belangrijk. Zorg wel dat de barbecue heet genoeg blijft. Gebruik bij voorkeur ook zones met je kolen/briketten, zodat het vlees dat even wat minder hitte nodig heeft hier terecht kan.

De kolen gelijk verdelen over de grill is dan ook een van de grootste fouten die je kunt maken. Ben jezelf er wel bewust van dat zowel de temperatuurregeling als het onderhoud van de houtskoolbarbecue meer tijd en energie vergt dan met de elektrische barbecue, die hieronder wordt besproken.

Dit komt door het as en het roet die de kolen achterlaten bij een houtskoolbarbecue.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is een barbecue bij uitstek voor de ontspannen en de praktische chef. Elektrisch barbecueën zou je eigenlijk een beetje kunnen vergelijken met ‘buiten koken’. Er komt dan ook niet zoveel techniek bij kijken. De naam zegt het al, deze barbecue gaat aan met stroom.

Je hebt ze in vele uitvoeringen, niet zoveel als bij de houtskoolbarbecues, maar nog steeds genoeg om het shoppen leuk te maken. Je vindt ze met een grillrooster en met een platte ijzeren plaat, ook wel teppanyaki genoemd.

Net zoals bij de houtskoolbarbecue kan iedereen erop leggen wat ie wilt en daarom is de elektrische barbecue ook zeer geschikt voor feestjes en sociale gelegenheden in de tuin.

Maar je hebt ook varianten voor binnenshuis, maar dan kan je het meer vergelijken met gourmetten.

Voor- en nadelen elektrische barbecue

Het grote voordeel van deze barbecue is dat hij ontzettend makkelijk te onderhouden is. Bij de teppanyaki variant is het een bij wijze van spreken een doekje eroverheen en klaar. Ook is hij zo op temperatuur en hoef je er niet de hele tijd bij te staan om dit in de gaten te houden.

Tevens komt er geen rook vrij. Er worden immers geen houtskool of briketten gebruikt. Hier staat dan wel weer tegenover dat je geen authentieke rokerige barbecuesmaak eraan over houdt. En waar je ook wilt barbecueën, je bent altijd gebonden aan de aanwezigheid van elektriciteit.

Ontdek welke barbecue het beste bij jou past

Waarschijnlijk zijn menig mens het erover eens dat barbecueën een van de leukste dingen is om te doen op een zonnige namiddag.

Het zorgt voor gezelligheid en kookplezier. Er zijn tegenwoordig talloze barbecues op de markt wat het misschien wat moeilijk maakt om te kiezen.

Gelukkig is er hierdoor wel voor iedereen een barbecue die echt passend is, of je nu een beginner of een ervaren barbecue chef bent.

Hier zetten we de belangrijkste tips, tricks en soorten barbecues voor je op een rijtje, zodat jij de juiste keus kunt maken.

De authentieke houtskoolbarbecue

Voor velen is dit dé barbecue. Dit komt door de onbetwistbare smaak dit wordt gecreëerd door de houtskool of briketten en de rook die er vanaf komt. In de houtskool barbecue categorie zal je ook de meeste keus hebben, wat het shoppen leuk maakt ongeacht je budget en smaak.

Voor deze barbecue moet je ook het meeste geduld hebben door de tijd die het aansteken vergt en door de schoonmaak achteraf. Maar dit is de moeite waard.

Dit is ook de barbecue waar de meeste technieken en accessoires bij komen kijken. Zorg onder andere voor een lange tang, een kwastje (voor olie en marinade op het vlees) en een stalen schoonmaakborstel.

Voor de veiligheid is tevens een waterspuit handig om eventuele vlammen te doden, je staat immers direct voor het vuur.

Te werk gaan met een houtskoolbarbecue

Ten eerste zal je moeten zorgen voor de houtskool of brikketten (of een mix) om de barbecue mee aan te steken. Ook aanmaakblokjes kunnen handig zijn en om nog sneller te kunnen beginnen met barbecueën kun je een houtskoolstarter aanschaffen (optioneel).

De basis is natuurlijk goed vuur.

Houtskool gaat relatief sneller aan en brandt vrij snel door zodat je vuur sneller op temperatuur is. Met briketten is het zo dat ze langer meegaan. Maak een stapel waar ook nog lucht bij kan komen, want dit is erg belangrijk.

Hieronder leg je tevens de aanmaakblokjes. Met de houtskoolbarbecue kun je direct grillen, waarbij je het vlees direct boven het vuur legt op hoge temperatuur. Dit leent zich goed om vlees of vis dicht te schroeien of voor dunne stukken vlees die niet veel bereidingstijd nodig hebben, tevens geeft deze manier de typische grillsmaak.

Met indirect grillen leg je de ingrediënten weg van het vuur, bij voorkeur met de deksel erop, zodat de ingrediënten wat langzamer gegaard kunnen worden, dit geeft bijna een soort van oven-effect.

De elektrische barbecue

De gebruiksvriendelijke elektrische barbecue is een ideale optie voor diegenen die spontaan een barbecue willen houden zonder teveel benodigdheden in huis te hoeven hebben. Met dit type barbecue is het een kwestie van de stekker in het stop contact steken en binnen no-time is hij op temperatuur, klaar voor gebruik.

De temperatuurregelaar maakt het tevens ontzettend makkelijk de barbecue op temperatuur te houden zonder daar veel naar om te hoeven kijken.

De elektrische barbecues zijn er tevens ook in alle soorten en maten. Je hebt ze met een grillrooster en met een ijzeren bakplaat (ook wel teppanyaki stijl genoemd). De schoonmaak achteraf is ook erg snel en gemakkelijk!

Voor- en nadelen elektrische barbecue

Zoals eerder vermeld is een elektrische barbecue zeer gebruiksvriendelijk in alle opzichten. De echte barbecueliefhebbers zullen echter misschien een beetje teleurgesteld zijn door de smaaksensatie, deze zal namelijk niet hetzelfde zijn als met de houtskoolbarbecue, geen rokerige barbecue smaak dus.

Ook ben je altijd gebonden aan plekken waar stroom is, dus wild barbecueën zit er niet in.

Overige tips voor de barbecue

Voor alle types barbecues geldt dat het een goed idee is om een schort en handschoenen aan te schaffen door het vet of vocht wat kan spetteren en om je handen niet te verbranden. Zorg ook ten alle tijden voor genoeg afstand.

Ook is het handig om voor platte spiesen te kiezen, deze zijn gemakkelijker te draaien en geleidelijk te garen.

Verder geldt voor de houtskoolbarbecue dat je de kolen of briketten het beste niet kan verdelen over heel het oppervlak, maar om ook koele punten te houden voor ingrediënten die geen intense hitte (meer) nodig hebben. Gebruik dus zones voor je kolen maar zorg wel voor genoeg hitte.

Eet smakelijk!