Het juiste type BBQ kiezen

Barbecueën is zo leuk dat het proces soms leuker is dan het resultaat! Tenminste, mits je de goede barbecue en de goede BBQ accessoires hebt en doorhebt hoe jouw barbecue in elkaar steekt.

Het is daarom meer dan de moeite waard om je eens goed te verdiepen in alle soorten barbecues, zodat het resultaat net zo leuk wordt als het proces! Zo zijn er bijvoorbeeld houtskoolbarbecues en elektrische barbecues, met ieder zijn voor- en nadelen.

Lees gauw verder!

Een type barbecue kiezen

Gaat u voor de authentieke houtskoolbarbecue of toch de elektrische barbecue? De houtskoolbarbecue is de meest voorkomende barbecue bij een feestje in de tuin op een zonnige namiddag. Deze barbecue geeft het vlees de verrukkelijke ‘smoky’ barbecue smaak. Vandaar dat deze barbecue echt favoriet is.

Ook vinden velen het leuk om deze barbecue aan te maken, dit doe je namelijk door middel van briketten of houtskool. Hier heb je wat geduld voor nodig en het is dan ook belangrijk de barbecue eerst goed te laten opwarmen alvorens vlees en vis erop te leggen.

Van de houtskoolbarbecue komt dan ook rook af, wat sommigen heel gezellig zullen vinden en sommigen iets minder. Om jezelf de rook en het aanmaken van de barbecue te sparen, kun je gaan voor een elektrische barbecue. Deze gaat aan op elektriciteit en is erg simpel in gebruik.

Er hoeft ook niet constant iemand bij te staan om zich te bekommeren over de temperatuur, want dan doen deze barbecues zelf. Je doet dit op een ijzeren plaat (teppanyaki stijl) of op een grillrooster. De barbecue warmt snel en gemakkelijk op, maar je mist wel de grillsmaak.

De houtskoolbarbecue

Als je gaat kijken voor een houtskoolbarbecue zal je de meeste opties vinden. Deze barbecue vergt ook de meeste techniek, tijd en energie maar je kan wel zeggen dat het eindresultaat het lekkerste is! De houtskoolbarbecue verwarmt dus met briketten of houtskool maar vele mensen gebruiken ook nog aanmaakblokjes om het proces wat te versnellen.

Gemiddeld duurt het zo’n 30 minuten voordat alle kolen heet genoeg zijn, je kan hiervoor ook een thermometer gebruiken.

De houtskool moet een oranje gloed hebben en een grijs as laagje, dan is de barbecue klaar voor gebruik. Let erop de kolen niet over het hele oppervlak te verspreiden, want dan houd je de mogelijkheid open direct en indirect te grillen.

Zorg er ook voor dat er voldoende lucht tussen de houtskool/briketten blijft. Ook tussen briketten en houtskool is er een verschil. Briketten hebben een relatief trage ontbranding maar gaan langer mee dan houtskool. Houtskool heeft dan weer een snellere ontbranding en bereikt hogere temperaturen. Je kan de twee ook mixen.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is een uitstekend idee voor diegenen die de barbecue snel en gemakkelijk warm willen krijgen om er zo snel mogelijk vlees op te leggen. Ook als je spontaan wilt barbecueën en je hebt geen houtskool/briketten in huis dan is dit ideaal.

Je steekt de stekker in het stopcontact en dan warmt de elektrische barbecue vanzelf op.

De temperatuur is erg gemakkelijk te regelen door de temperatuurregelaar. Je hebt ze met een grillplaat of met een platte ijzeren plaat, wat meer de teppanyaki ervaring zal geven.

Er zijn varianten voor in de tuin, dat heeft dan meer iets weg van ‘buiten koken’ en je hebt varianten voor binnen op tafel, wat dan meer doet denken aan gourmetten. Wel moet er uiteraard stroom zijn wil je deze barbecue kunnen gebruiken.

Voor- en nadelen

Als we de houtskoolbarbecue en de elektrische barbecue tegen elkaar afzetten, is de elektrische barbecue vele stukken gemakkelijker te gebruiken en ook te onderhouden, doordat er geen roet en as overblijft achteraf. Echter moet je voor de authentieke barbecuesmaak, die je overigens zelf wat kan accentueren door eikenhout of kersenhout te gebruiken voor extra smaak.

Om nog enigszins de barbecue smaak na te bootsen met de elektrische barbecue kan houtsnippers toevoegen. De rook die vrijkomt bij de houtskoolbarbecue zullen sommigen echter niet zo prettig vinden, maar dit geeft wel weer extra charme aan zo’n avondje barbecueën.

Tips voor een geslaagde barbecue

Nog wat handige tips die gelden voor beide type barbecues vind je hier. Het is belangrijk altijd het rooster goed in te oliën, zo blijven de ingrediënten niet plakken. Platte spiesjes zijn ook handiger dan ronde spiesjes, zodat het vlees gelijkmatig gaart na het omdraaien.

Pas ook op met marinade en vet, want dit kan door het rooster heen druppelen en dit kan beter niet in de vlammen terecht komen.

Ook is het aan te raden de spiesjes te weken de avond voor de barbecue, zo raken ze niet zwart en verkoold. Verder zijn belangrijke gereedschappen belangrijk, zoals een goede lange ijzeren tang, een schort en handschoenen voor optimale veiligheid.

Een nieuwe BBQ kopen? Met deze tips maak je de beste keuze!

Er gaat niets boven vlees, vrienden en familie en een zonnige namiddag of avond. Een barbecue dus!
Barbecues heb je in alle soorten en maten en hier zetten we de belangrijkste weetjes en tips voor je op een rijtje.

Ondanks dat het altijd zo doodsimpel lijkt, komt er namelijk nog best wel wat bij kijken als je het écht goed wilt doen. Lees je daarom goed in voordat je een barbecue gaat kopen en voordat je begint aan de barbecue, zodat je het lekkerste resultaat behaalt!

Benodigdheden voor een geslaagde barbecue

Voor ieder type barbecue geldt dat veiligheid voorop staat (samen met het genot). Daarom is het aan te raden de juiste accessoires in huis te halen. Waaronder een goed schort en handschoenen, om je te beschermen tegen de hete spetters en om je vingers niet te verbranden.

Daarnaast is een goede, lange ijzeren tang onmisbaar. Dit is ook om je niet te verbranden met het omdraaien van het vlees.

Ook een kwastje voor het insmeren van het vlees met olie en marinade is erg handig. Zorg ook dat je middelen in huis hebt om de barbecue naderhand schoon te maken.

Doe dit met een staalborstel, citroensap werkt hierbij uitstekend!

Voor de houtskoolbarbecue geldt uiteraard dat je briketten of houtskool in huis moet hebben, maar daarover hieronder meer. Bij alle soorten barbecues gelden dat het beter is een stabiele barbecue aan te schaffen.

De klassieke houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is toch wel echt de klassieker onder de barbecues. Deze zorgt voor de authentieke welbekende barbecuesmaak. De echte barbecuefans zullen waarschijnlijk deze als favoriet hebben.

De houtskoolbarbecue gaat aan door middel van houtskool of briketten, of een mix daarvan. Hieronder kun je tevens aanmaakblokjes plaatsen, zodat het beter vlam vat.

Als je gaat kiezen tussen houtskool of briketten, overweeg dan het volgende. Met houtskool bereik je namelijk hogere temperaturen, snelle ontbranding en meer aroma. Door de hoge temperaturen leent houtskool zich ook erg goed voor direct grillen met platte stukken vlees.

Direct grillen is wanneer je het vlees direct boven de vlammen legt. Met briketten heb je een wat tragere ontbranding, maar deze gaan langer mee dan houtskool. Ook is het gemakkelijk gelijkmatig te verdelen en is er een constante temperatuur, ideaal voor een langdurige barbecue.

Hierbij blijft echter wel meer as liggen achteraf. Het is maar net wat je fijner vindt!

De houtskoolbarbecue aanmaken

Om de houtskoolbarbecue goed aan te maken is het belangrijk dat je lucht tussen de houtskool/briketten en de aanmaakblokjes laat, want een goede luchttoevoer is belangrijk. Zorg wel dat de barbecue heet genoeg blijft. Gebruik bij voorkeur ook zones met je kolen/briketten, zodat het vlees dat even wat minder hitte nodig heeft hier terecht kan.

De kolen gelijk verdelen over de grill is dan ook een van de grootste fouten die je kunt maken. Ben jezelf er wel bewust van dat zowel de temperatuurregeling als het onderhoud van de houtskoolbarbecue meer tijd en energie vergt dan met de elektrische barbecue, die hieronder wordt besproken.

Dit komt door het as en het roet die de kolen achterlaten bij een houtskoolbarbecue.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is een barbecue bij uitstek voor de ontspannen en de praktische chef. Elektrisch barbecueën zou je eigenlijk een beetje kunnen vergelijken met ‘buiten koken’. Er komt dan ook niet zoveel techniek bij kijken. De naam zegt het al, deze barbecue gaat aan met stroom.

Je hebt ze in vele uitvoeringen, niet zoveel als bij de houtskoolbarbecues, maar nog steeds genoeg om het shoppen leuk te maken. Je vindt ze met een grillrooster en met een platte ijzeren plaat, ook wel teppanyaki genoemd.

Net zoals bij de houtskoolbarbecue kan iedereen erop leggen wat ie wilt en daarom is de elektrische barbecue ook zeer geschikt voor feestjes en sociale gelegenheden in de tuin.

Maar je hebt ook varianten voor binnenshuis, maar dan kan je het meer vergelijken met gourmetten.

Voor- en nadelen elektrische barbecue

Het grote voordeel van deze barbecue is dat hij ontzettend makkelijk te onderhouden is. Bij de teppanyaki variant is het een bij wijze van spreken een doekje eroverheen en klaar. Ook is hij zo op temperatuur en hoef je er niet de hele tijd bij te staan om dit in de gaten te houden.

Tevens komt er geen rook vrij. Er worden immers geen houtskool of briketten gebruikt. Hier staat dan wel weer tegenover dat je geen authentieke rokerige barbecuesmaak eraan over houdt. En waar je ook wilt barbecueën, je bent altijd gebonden aan de aanwezigheid van elektriciteit.

Ontdek welke barbecue het beste bij jou past

Waarschijnlijk zijn menig mens het erover eens dat barbecueën een van de leukste dingen is om te doen op een zonnige namiddag.

Het zorgt voor gezelligheid en kookplezier. Er zijn tegenwoordig talloze barbecues op de markt wat het misschien wat moeilijk maakt om te kiezen.

Gelukkig is er hierdoor wel voor iedereen een barbecue die echt passend is, of je nu een beginner of een ervaren barbecue chef bent.

Hier zetten we de belangrijkste tips, tricks en soorten barbecues voor je op een rijtje, zodat jij de juiste keus kunt maken.

De authentieke houtskoolbarbecue

Voor velen is dit dé barbecue. Dit komt door de onbetwistbare smaak dit wordt gecreëerd door de houtskool of briketten en de rook die er vanaf komt. In de houtskool barbecue categorie zal je ook de meeste keus hebben, wat het shoppen leuk maakt ongeacht je budget en smaak.

Voor deze barbecue moet je ook het meeste geduld hebben door de tijd die het aansteken vergt en door de schoonmaak achteraf. Maar dit is de moeite waard.

Dit is ook de barbecue waar de meeste technieken en accessoires bij komen kijken. Zorg onder andere voor een lange tang, een kwastje (voor olie en marinade op het vlees) en een stalen schoonmaakborstel.

Voor de veiligheid is tevens een waterspuit handig om eventuele vlammen te doden, je staat immers direct voor het vuur.

Te werk gaan met een houtskoolbarbecue

Ten eerste zal je moeten zorgen voor de houtskool of brikketten (of een mix) om de barbecue mee aan te steken. Ook aanmaakblokjes kunnen handig zijn en om nog sneller te kunnen beginnen met barbecueën kun je een houtskoolstarter aanschaffen (optioneel).

De basis is natuurlijk goed vuur.

Houtskool gaat relatief sneller aan en brandt vrij snel door zodat je vuur sneller op temperatuur is. Met briketten is het zo dat ze langer meegaan. Maak een stapel waar ook nog lucht bij kan komen, want dit is erg belangrijk.

Hieronder leg je tevens de aanmaakblokjes. Met de houtskoolbarbecue kun je direct grillen, waarbij je het vlees direct boven het vuur legt op hoge temperatuur. Dit leent zich goed om vlees of vis dicht te schroeien of voor dunne stukken vlees die niet veel bereidingstijd nodig hebben, tevens geeft deze manier de typische grillsmaak.

Met indirect grillen leg je de ingrediënten weg van het vuur, bij voorkeur met de deksel erop, zodat de ingrediënten wat langzamer gegaard kunnen worden, dit geeft bijna een soort van oven-effect.

De elektrische barbecue

De gebruiksvriendelijke elektrische barbecue is een ideale optie voor diegenen die spontaan een barbecue willen houden zonder teveel benodigdheden in huis te hoeven hebben. Met dit type barbecue is het een kwestie van de stekker in het stop contact steken en binnen no-time is hij op temperatuur, klaar voor gebruik.

De temperatuurregelaar maakt het tevens ontzettend makkelijk de barbecue op temperatuur te houden zonder daar veel naar om te hoeven kijken.

De elektrische barbecues zijn er tevens ook in alle soorten en maten. Je hebt ze met een grillrooster en met een ijzeren bakplaat (ook wel teppanyaki stijl genoemd). De schoonmaak achteraf is ook erg snel en gemakkelijk!

Voor- en nadelen elektrische barbecue

Zoals eerder vermeld is een elektrische barbecue zeer gebruiksvriendelijk in alle opzichten. De echte barbecueliefhebbers zullen echter misschien een beetje teleurgesteld zijn door de smaaksensatie, deze zal namelijk niet hetzelfde zijn als met de houtskoolbarbecue, geen rokerige barbecue smaak dus.

Ook ben je altijd gebonden aan plekken waar stroom is, dus wild barbecueën zit er niet in.

Overige tips voor de barbecue

Voor alle types barbecues geldt dat het een goed idee is om een schort en handschoenen aan te schaffen door het vet of vocht wat kan spetteren en om je handen niet te verbranden. Zorg ook ten alle tijden voor genoeg afstand.

Ook is het handig om voor platte spiesen te kiezen, deze zijn gemakkelijker te draaien en geleidelijk te garen.

Verder geldt voor de houtskoolbarbecue dat je de kolen of briketten het beste niet kan verdelen over heel het oppervlak, maar om ook koele punten te houden voor ingrediënten die geen intense hitte (meer) nodig hebben. Gebruik dus zones voor je kolen maar zorg wel voor genoeg hitte.

Eet smakelijk!

Barbecueën voor iedereen

Iedere vleesliefhebber kijkt vast elk jaar uit naar de eerste warme dagen zodat de barbecue weer aan mag! Ben jij er hier een van, dan is dat heel begrijpelijk. Barbecueën is zeker een van de gezelligste en lekkerste dingen om te doen met familie en vrienden om een warme namiddag.

Hoewel het er altijd zo simpel uitziet, komt er veel toch nog best veel bij kijken.

Er zijn talloze soorten barbecues en bijbehorende accessoires en technieken. Zo zijn er onder andere houtskool barbecues, elektrische barbecues en gas barbecues.

Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen die de moeite waard zijn tegen elkaar af te wegen als je aan het denken bent een barbecue aan te schaffen. Zo zorg je ervoor dat je er eentje vindt die bij jouw stijl, wensen en capaciteiten past.

In dit artikel vind je informatie over de belangrijkste feiten van verschillende soorten barbecues en over handige tips en tricks.

De houtskool barbecue

Dit is waarschijnlijk de grootste sfeermaker onder de barbecues. Je weet wel, die barbecue waar veel rook vanaf komt en die je flink ruikt. En die je vlees, vis en groenten zo’n heerlijke rokerige smaak geeft! Dit komt door de briketten en houtskool waarmee de barbecue wordt aangestoken.

Je kunt je ingrediënten met deze barbecue direct of indirect grillen. Met de directe manier leg je de ingrediënten direct boven de kolen. Dit is geschikt voor ingrediënten die weinig bereidingstijd nodig hebben óf om ingrediënten eerst te bruinen alvorens over te gaan op de indirecte methode.

Bij de indirecte manier leg je de ingrediënten verder weg van de kolen, wat zich dus goed schikt voor ingrediënten die langer de tijd nodig hebben en niet te veel mogen bruinen. Dit heet dan grillen.

Tips voor de houtskoolbarbecue

De houtskool barbecue vergt wat meer tijd vergeleken met andere barbecues als het neerkomt op aansteken en onderhoud. De briketten of houtskool heeft namelijk wat tijd nodig om op temperatuur te komen. Dit kan je echter versnellen door een houtskoolstarter aan te schaffen. Hiermee vul je de houtskoolstarter met de houtskool/briketten, onderaan plaats je een paar natuurlijke aanmaakblokjes en na 15 tot 20 minuten is je barbecue klaar voor gebruik.

Verder moet je bij de houtskool barbecue altijd klaarstaan om hem op temperatuur te houden. Heb dus vooral geduld en neem de tijd voor dit soort barbecues. Ook de schoonmaak vergt wat meer tijd en energie. Doe dit voor en na het grillen, dit kan met behulp van een borstel met een staaldraad.

Wat ui of citroensap kan helpen het rooster beter en sneller schoon te maken!

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue, ofwel de teppanyaki barbecue genoemd, is een super goed alternatief! Zoals de naam al doet vermoeden verwarmt deze barbecue met elektriciteit en is daarom relatief makkelijk bedienbaar en vereist ook minder moeite en tijd met het schoonmaken.

Het komt erop neer dan je het vlees, vis en groenten grilt op een grote ijzeren grillplaat. Je hebt deze in varianten voor binnen en buiten. Het is net zo geschikt voor feestjes en sociale aangelegenheden als de houtskoolbarbecue want ook bij deze verzamelt iedereen zich eromheen en kan iedereen erop leggen wat hij of zij wilt.

Over de elektrische barbecue

Het grootste voordeel van de elektrische barbecue is toch wel dat hij ontzettend makkelijk aangaat en dat er een temperatuurregelaar is ingebouwd waardoor je er eigenlijk gedurende de hele barbecue vrij weinig naar om hoeft te kijken. De barbecue is binnen enkele minuten al gebruiksklaar.

Omdat het een effen plaat is, is uiteraard ook het schoonmaken in een handomdraai gebeurd. Het nadeel is toch wel dat het wat charme mist wat de houtskoolbarbecue wél biedt, die rook en die geur… Ook kan de houtskool barbecue hogere temperaturen behalen.

Overige handige tips voor de ideale barbecue

Gereedschappen en accessoires zijn erg belangrijk voor een geslaagde barbecue waarbij je ook echt kunt genieten van het achter de barbecue staan. Schaf daarom een lange tang aan zodat je vingers niet verbranden en ook een kwastje voor marinade of olie voor op de ingrediënten kan goed van pas komen.

Een stalen borstel voor de schoonmaak na afloop is ook erg handig.

Als je een barbecue gaat aanschaffen, let dan niet alleen op de prijs maar ook zeker op de stabiliteit van de barbecue. Dit is erg belangrijk, en niet alle spotgoedkope barbecues bieden dit. Tot slotte geldt voor de houtskool barbecue dat je beter voor natuurlijke aanmaakblokjes kunt gaan, die zorgen niet voor een vieze geur.

Voor de briketten geldt dat als je kunt kiezen voor kokosbriketten je dit moet doen, ze gaan namelijk veel langer mee en ontvlammen niet zo snel als er vet of vocht door het rooster druipt.

Veel barbecueplezier!

Met deze 6 tips organiseer jij een geweldige winterbarbecue!

Wanneer je aan een barbecue denkt, dan zie je waarschijnlijk een stralend zonnetje, een koud drankje en zomerse kleding voor je. Toch kan het ook enorm leuk zijn om het een keer helemaal anders aan te pakken. Ook het winterseizoen biedt namelijk voldoende kansen om een geweldige winterbarbecue te organiseren.

Natuurlijk zijn er wel een aantal verschillen tussen het organiseren van een barbecue met zomerse temperaturen en het organiseren van een barbecue met temperaturen die dichter bij vriespunt liggen dan je misschien zou willen.

In dit artikel geven we je 6 tips waarmee je gemakkelijk zelf een geweldige winterbarbecue kunt organiseren!

1. Een winterbarbecue begint bij het serveren van de juiste drankjes

Daar waar je in de zomer waarschijnlijk snakt naar een verkoelend drankje, moet je bij het organiseren van een winterbarbecue toch meer in de hoek van de warme drankjes zoeken.

Hoewel het serveren van warme chocolademelk met slagroom natuurlijk altijd een goed idee is tijdens een winterbarbecue, zullen gasten waarschijnlijk ook enthousiast reageren wanneer je ze ontvangt met een heerlijk glaasje glühwein.

Houd er natuurlijk wel rekening mee dat niet alle gasten alcohol kunnen of willen drinken, zorg daarom altijd voor een passend (alcoholvrij) alternatief.

Wanneer je glühwein wilt serveren, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dit gewoon in een winkel te kopen. Wil je net dat extra stapje zetten naar een onvergetelijke barbecue? Maak dan de glühwein zelf!

2. Een lekker winters voorgerecht is het halve werk

Natuurlijk wil je jouw gasten een warm welkom heten. Het serveren van een warm voorgerecht kan daarom niet ontbreken bij het organiseren van een winterbarbecue. Wat is nu meer winters dan het serveren van heerlijke (verse) snert?

Er zijn verschillende eenvoudige recepten beschikbaar voor het zelf maken van snert, waarmee je jouw gasten al bij het voorgerecht kunt verrassen met jouw kookkwaliteiten.

Wil je toch niet al te veel tijd besteden aan het voorgerecht? Dan kun je ook één van de erwtensoepen uit de winkel kopen. Let erop dat snert redelijk vullend is. Serveer daarom een klein kommetje, eventueel in combinatie met wat roggebrood.

Op deze manier zorg je ervoor dat je gasten kunnen genieten van een heerlijk voorgerecht, maar nog steeds voldoende trek overhouden voor de barbecue.

3. Zorg voor meerdere warmtebronnen

Natuurlijk hoeft het organiseren van een winterbarbecue niet automatisch te betekenen dat je gasten ook moet koukleumen. Plaats daarom ook een vuurkorf (of verschillende vuurkorven) in de tuin, zodat gasten altijd de warmte op kunnen zoeken.

Natuurlijk kun je niet zowel op de barbecue als het aanhouden van de vuurkorven letten, geef deze taak daarom aan één van de gasten.

Plaats de vuurkorven op tactische plekken, zodat ze niet in de weg staan en ook niet zorgen voor rookoverlast. Niemand zit tenslotte te wachten op een flinke rookwalm tijdens het eten van dat heerlijke stukje vlees.

4. Sfeerverlichting zorgt voor de perfecte barbecuebeleving

De grauwe wintermaanden vragen natuurlijk wel om wat meer sfeerbeleving. Ook in de tuin kun je gebruikmaken van verschillende soorten sfeerverlichting, zoals kaarsjes of kerstlampjes.

Ook voor het de veiligheid is het natuurlijk van belang om een goede verlichte tuin te hebben, tenslotte moet je wel een goede blik kunnen werpen op de barbecue.

Voor het sfeervol inrichten van de achtertuin kun je op het internet voldoende inspiratie opdoen. Vaak komt er ook al veel licht van de geplaatste vuurkorven, hierdoor heb je maar een beperkt aantal andere lichtbronnen nodig.

5. Geef een winterse tint aan het eten

Natuurlijk moet je ook het eten aanpassen aan het winterseizoen. In de winter kun je ervoor kiezen om wat grotere stukken vlees te serveren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wat grotere steaks.

Het winterse tintje kan ook tot uiting komen door de marinadekeuze.

Let erop dat je ook tijdens een winterbarbecue voldoende groentes serveert; een barbecue draait tenslotte niet alleen om het vlees.

Dieetwensen tijdens een winterbarbecue
Ook bij een winterbarbecue moet je rekening houden met de dieetwensen van de gasten. Ook bij een barbecue in het winterseizoen horen dus vleesvervangers, magere vleesproducten en verschillende soorten vis en kip.

6. Houd rekening met het winterse weer

In Nederland kan het weer binnen korte tijd omslaan. Natuurlijk wil je de door jou georganiseerde barbecue onder alle weersomstandigheden laten doorgaan.

Het is daarom belangrijk om vooraf rekening te houden met verschillende weerscenario’s. Waar gaan de gasten bijvoorbeeld zitten als er meer regen valt dan verwacht? En hoe zorg je ervoor dat de barbecue nog wel aan blijft, ondanks dat er een stevig windje staat?

Veilig barbecueën met regen en wind
Houd er rekening mee dat de barbecue veel hitte produceert. Het plaatsen van een barbecue in een (kleine) overdekte ruimte is niet altijd de verstandigste keuze. Door vooraf goed na te denken over de mogelijke scenario’s, kun je voorkomen dat je de barbecue nog op het laatste moment moet afzeggen.

7 Tips die jouw barbecue tot een succes maken!

Zelfs als je al wat ervaring hebt met barbecueën, kan het organiseren van een barbecue voor een grote groep mensen toch de nodige spanning en chaos met zich meebrengen.

Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat aanwezigen niet te lang hoeven te wachten op een stukje vlees?

En hoe zorg je ervoor dat de barbecue die jij organiseert voldoet aan de dieetwensen van jouw gasten?

In dit artikel geven we je maar liefst 7 handige tips die jouw barbecue zeker tot een succes kunnen maken!

1. Zorg voor een divers aanbod van vlees, vis, kip en vleesvervangers

Wanneer je een barbecue voor een grote groep mensen organiseert, dan is de kans groot dat meerdere mensen specifieke dieetwensen hebben. Hoewel het natuurlijk verstandig is om vooraf te informeren of het bezoek speciale dieetwensen heeft, kun je ook al op eigen initiatief zorgen voor een divers aanbod aan vlees.

Een goede barbecue valt of staat uiteindelijk natuurlijk bij de keuze uit het soort vlees.

Houd er in ieder geval rekening mee dat vegetariërs geen vlees willen eten, maar nog wel graag willen smullen van de vele verkrijgbare vleesvervangers. Daarnaast is niet iedereen liefhebber van vlees, maar bijvoorbeeld wel van vis of kip.

Zorg bij het inkopen van het vlees daarom voor een gezonde verhouding vlees, kip, vis en vleesvervangers.

2. Kies een bij het vlees passende marinade

Niets is zo eentonig als vlees wat allemaal op eenzelfde manier is gemarineerd. Een goede marinade kan de smaak van een stukje vlees, kip of vis maken of breken. Zoek vooraf goed uit welke marinade het best gebruikt kan worden voor het type vlees dat je van plan bent te gaan serveren.

Daarnaast mag je natuurlijk ook altijd zelf experimenteren met marinadecombinaties. Vergeet niet dat gemarineerd vlees op een barbecue doorgaans (nog) sneller kan verbranden. Het is dus van belang om het vlees continue in de gaten te houden.

3. Besteed ook voldoende aandacht aan (verse) sausjes

Uit gemak kiezen veel mensen ervoor om bij het barbecueën kant-en-klare sausjes uit potjes, bakjes of flesjes te serveren. Toch doen dergelijke ‘standaard’ sausjes vaak af aan de algehele smaakbeleving van de barbecue.

De meeste sausjes kunnen eenvoudig zelf worden gemaakt, waardoor je de mogelijkheid hebt om de ingrediënten veel beter af te stemmen op de smaken van de barbecue.

Het bereiden van de sausjes kan natuurlijk al ruimschoots voor de barbecue, zodat je hier op het moment suprême geen omkijken meer naar hebt.

4. Een koude salade of toch groente barbecueën?

Het kiezen tussen een koude salade of gegrilde groente is vaak lastig. Doorgaans is het verstandig om zowel een koude salade als gegrilde groente te serveren, zodat gasten zelf de keuze hebben of zij warme of koude groenten willen eten.

Hoewel het natuurlijk het lekkerst is om ook de salade zelf te maken, voldoet de standaard koude salade van een slager meestal prima voor een barbecue.

Het grillen van vlees: let op kruisbesmetting!
Let bij het grillen van het vlees op de barbecue natuurlijk wel op dat het niet in aanraking komt met rauw vlees. Om kruisbesmetting helemaal te voorkomen is het aan te raden om voor het grillen van de groente een aparte (kleine) barbecue aan te steken.

5. Serveer het vlees niet te snel achter elkaar

Niets is zo vervelend als een gehaaste barbecue, waarbij het vlees snel achter elkaar wordt geserveerd. Gun gasten altijd rustig de tijd om te genieten van hetgeen je hebt klaargemaakt.

Het organiseren van een barbecue moet natuurlijk een gezellige, sociale aangelegenheid zijn. Het snel serveren van eten zorgt ervoor dat een barbecue sneller is afgelopen en gasten doorgaans met een onvoldaan gevoel huiswaarts gaan.

Informeer ook regelmatig bij de gasten of het tempo van de barbecue naar wens is, of dat ze graag sneller of juist minder snel het eten geserveerd willen hebben.

6. Zorg ook in de ‘geïmproviseerde keuken’ voor een goede hygiëne

Waar met (rauw) voedsel wordt gewerkt is een goede hygiëne van extra belang. Dit is ook niet anders bij het barbecueën.

Tijdens een barbecue wordt doorgaans met veel verschillende soorten rauw vlees gewerkt, hetgeen sneller kan zorgen voor kruisbesmetting.

Wanneer vlees gesneden moet worden, dan is het van belang om hier altijd aparte snijplanken voor te gebruiken.

Het snijden van rauwe kip, vis en vlees op één snijplank geeft een bijzonder hoog risico op kruisbesmetting.

Hygiëne bij het serveren van vlees en groente
Wanneer je naast vlees ook groente serveert, dan gebruik je daar natuurlijk ook weer een aparte snijplank voor.

Let erop dat kruisbestemming niet alleen wordt voorkomen door het gebruik van aparte snijplanken.

Ook al het andere keukengerij, waaronder een vleesmes of vork, dient te worden gereinigd nadat het in aanraking is gekomen met rauw of halfgebakken vlees, kip of vis.

7. Vergeet niet om ook zelf te genieten

Het organiseren van een barbecue is doorgaans veel werk, maar het moet ook een leuke aangelegenheid voor jou als organisator zijn. Vergeet daarom niet om ook zelf te genieten en soms de barbecue even te laten voor wat het is.

Tijdens het barbecueën zijn er vast voldoende mensen die even op het vlees willen letten, zodat je ook gezellig in gesprek kunt gaan met de andere gasten.

Verder moet je natuurlijk zelf ook genieten van hetgeen je hebt klaargemaakt. Schep daarom zelf ook regelmatig een bordje vol en geniet van al dat lekkers!

Keuzehulp: een Elektrische Barbecue of Houtskoolbarbecue?

Ben je op zoek naar een nieuwe barbecue? Dan zal het je waarschijnlijk snel opvallen dat je kunt kiezen voor een elektrische barbecue of een houtskoolbarbecue. Welke soort barbecue voor jou het meest geschikt is, is van verschillende factoren afhankelijk.

In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillen tussen de twee soorten barbecues, waardoor jij na het lezen hiervan direct een keuze kunt maken.

De houtskoolbarbecue: wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al zegt, produceert een houtskoolbarbecue hitte doordat kolen worden verhit.

Hoewel steeds meer mensen voor een elektrische barbecue kiezen, wordt ook de houtskoolbarbecue nog vaak gebruikt in Nederland.

Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van het gebruik van een houtskoolbarbecue?

Voordelen van een houtskoolbarbecue

Er zijn veel mensen die zweren bij het barbecueën op een houtskoolbarbecue. Natuurlijk geeft een houtskoolbarbecue wel het echte barbecuegevoel, waarbij eerst de kolen warm moeten worden voordat je aan de slag kunt.

Een houtskoolbarbecue is vooral geschikt als je grote stukken vlees wilt bereiden, dit gaat namelijk vaak lastig op een elektrische barbecue.

Daarnaast zijn de kosten van een houtskoolbarbecue relatief laag, het enige wat je moet kopen voor het aansteken van de barbecue is namelijk houtskool.

Nadelen van een houtskoolbarbecue

Natuurlijk heeft een houtskoolbarbecue ook een aantal nadelen. Zo kan het bijvoorbeeld wel 30 minuten duren voordat je een houtskoolbarbecue hebt aangestoken. Wanneer je zonder brikettenstarter een houtskoolbarbecue wilt aansteken, dan kan het zelfs wel 45 minuten duren voordat de barbecue voldoende warm is.

Voor veel mensen hoort het prutsen met het aansteken van de houtskool bij het echte barbecuegevoel, maar lang niet iedereen zit hier natuurlijk op te wachten. Daarnaast kan als nadeel van een houtskoolbarbecue worden gezien dat houtskool relatief veel rook produceert, hetgeen voor overlast kan zorgen bij buren.

Verder moet je bij een houtskoolbarbecue ook steeds nieuwe kolen of briketten kopen, hetgeen voor extra kosten kan zorgen. Toch is het zo dat ook elektrische barbecueën niet gratis is, dus deze aanvullende kosten kunnen eigenlijk tegen elkaar weg worden gestreept.

Tot slot is het grootste nadeel van een houtskoolbarbecue misschien wel dat het erg lastig en tijdrovend is om een dergelijke barbecue goed schoon te maken. Zeker wanneer de kolen moeten worden vervangen kan dit voor veel rotzooi zorgen. Niet iedereen zit erop te wachten zoveel tijd te besteden aan het schoonmaken van de barbecue.

De elektrische barbecue: wat zijn de voor- en nadelen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een elektrische barbecue aan te schaffen. In tegenstelling tot de houtskoolbarbecue, heb je voor het gebruik van een elektrische barbecue alleen een stroomaansluiting nodig.

Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een elektrische barbecue?

Voordelen van een elektrische barbecue

Het grootste voordeel van een elektrische barbecue is misschien wel dat deze na het aansluiten op een stroombron binnen ongeveer 15 minuten warm is. Je hoeft dus niet langer zelf te prutsen met het aansteken van de kolen en te wachten tot deze voldoende warm zijn.

Daarnaast produceert een elektrische barbecue nauwelijks rook tijdens het grillen, waardoor je ook nooit te maken zult krijgen met rookoverlast.

Een elektrische barbecue is bijzonder geschikt als je wilt barbecueën op bijvoorbeeld het balkon, omdat de barbecue weinig ruimte in beslag neemt en tevens nauwelijks rook produceert.

Tot slot kost het schoonmaken van een elektrische barbecue relatief weinig tijd in tegenstelling tot het schoonmaken van een houtskoolbarbecue.

Nadelen van een elektrische barbecue

Om een elektrische barbecue te kunnen gebruiken, moet je altijd toegang tot een stopcontact hebben. Een elektrische barbecue is dus minder geschikt op het moment dat je op een locatie zonder stroom wilt gaan barbecueën.

Verder is een elektrische barbecue voornamelijk geschikt voor het bereiden van kleine stukken vlees.

Voor het bereiden van grote stukken vlees is een houtskoolbarbecue toch wat geschikter. Daarnaast is de aanschaf van een elektrische barbecue relatief prijzig wanneer je het vergelijkt met de aanschaf van een houtskoolbarbecue.

De kosten van een elektrische barbecue zijn naast de aanschaf van het apparaat de stroomkosten wanneer deze aanstaat. De stroomkosten van een elektrische barbecue en de kosten van kolen en briketten voor een houtskoolbarbecue kunnen ongeveer tegen elkaar worden weggestreept, dit zien we dus niet zozeer als een nadeel.

Welke barbecue is voor mij geschikt?

Barbecue je maar af en toe, hecht je weinig waarde aan het ‘echte barbecuegevoel’, heb je maar weinig ruimte tot je beschikking of bereid je meestal alleen kleine stukjes vlees? Dan kun je er het best voor kiezen om een elektrische barbecue aan te schaffen.

Ben je van plan om wat regelmatiger te gaan barbecueën, bereid je meestal wat grotere stukken vlees, heb je voldoende ruimte tot je beschikking en vind je het niet erg om zelf de barbecue aan te steken? Dan kun je er waarschijnlijk het best voor kiezen om een houtskoolbarbecue aan te schaffen.

Welkom op ons vernieuwde blog!

Welkom op het vernieuwde blog van de BBQ Winkel!
Via deze weg zullen we je in de toekomst op de hoogte houden van nieuwe producten in ons assortiment alsook van speciale acties en promoties.

Onze webwinkel biedt je een ruime keuze aan kwalitatieve houtskool barbecues, elektrische barbecues en allerlei BBQ accessoires.

Wij leveren onze producten in zowel Nederland als België en hanteren hierbij lage verzendingskosten (NL: €7,95 | BE: €9,95)!

Bij bijkomende vragen, aarzel zeker niet om ons een mailtje te sturen of raadpleeg alvast even onze pagina met vaak gestelde vragen.

Tot binnenkort!