De voor- en nadelen van houtskoolbarbecues en elektrische barbecues

Ben je je aan het oriënteren op verschillende barbecues omdat je er wellicht een wilt bestellen? Lees dan gauw verder. Hier zetten we de voor- en nadelen van houtskoolbarbecues en elektrische barbecues op een rijtje. Ze verschillen namelijk behoorlijk en zijn daarom geschikt voor verschillende soorten chefs.

Als jij niet zo bent van de poes pas, dan is wellicht de elektrische barbecue wat voor jou.

Geniet jij er juist van een geoorloofd een vuurtje te mogen te stoken? Dan ga je waarschijnlijk voor de klassieke houtskoolbarbecue. Hierbij komt ook wat techniek kijken, waar we het ook over zullen hebben.

Ten slotte hebben we wat tips voor je om je barbecue zo soepel mogelijk te laten verlopen en om alle potentie uit het vlees te halen.

De elektrische barbecue

Met de elektrische barbecue kun je rustig achterover leunen. Nou ja, bijna dan. De elektrische barbecue is erg gebruiksvriendelijk en het is een kwestie van een stroompunt zoeken, stekker erin en klaar. De barbecue warmt zichzelf op met elektriciteit en de temperatuurregeling gaat ook vanzelf, jij hoeft hem alleen maar goed in te stellen.

Je hebt ze in aardig wat varianten. Zo zijn ze er voor zowel buiten als binnen. De buitenvariant heb je met een grote ijzeren plaat (de teppanyaki barbecue) en met een grill.

Voor binnenshuis heb je ze in varianten die je op tafel kunt zetten, dus dit is ideaal voor mensen die niet kunnen wachten tot de warme dagen weer komen. Dit doet dan weer denken aan gourmetten. Het nadeel van deze barbecue is dat het natuurlijk niet ‘echt’ barbecueën genoemd kan worden en dat heeft invloed op de smaak.

Een rokerige grillsmaak zal je de elektrische barbecue je niet bieden. Maar dat doet niet af van het feit dat het zich uitstekend leent om heerlijk vlees, vis en groenten te bereiden op een gezellige manier. Net als met een houtskoolbarbecue kan iedereen erop leggen wat ie wilt en koken en eten tegelijk.

Hij is dus net zo geschikt voor bijvoorbeeld feestjes. Ook zal je geen last hebben van rook en is hij erg onderhoudsvriendelijk.

De authentieke houtskoolbarbecue

Dit is dé barbecue voor degenen die wat meer geduld hebben en wat meer moeite en tijd willen steken in het aansteken en onderhouden van de barbecue. De houtskoolbarbecue werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met houtskool of briketten. Met deze houtskoolbarbecue kan je ook de meeste kanten op met betrekking tot de bereiding van het vlees en verschillende temperaturen.

Wil je het vlees direct grillen (op hogere temperaturen, voor kortere tijd), leg het vlees dan op de grill in de zone waar de hete kolen liggen. Wil je je vlees indirect grillen (op lagere temperaturen, voor kortere tijd), leg het vlees dan wat verder weg van waar de hete kolen liggen. Dit kun je zelf regelen door voordat je de barbecue aanmaakt, de zones te creëren met de kolen.

Het is dus belangrijk niet heel het oppervlak te bedekken met hete kolen. Na ongeveer 30 minuten zijn de kolen/briketten allemaal op temperatuur, dus dan kan je het vlees erop leggen. Verifieer dit door middel van een thermometer. De briketten zouden een oranje gloed moeten hebben. Als het allemaal wat sneller moet, kan je eventueel een houtskoolstarter kopen.

Tips voor een heerlijke barbecue

Als je jouw ideale barbecue hebt uitgezocht, kun je aan de slag. Er zijn een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden zodat het resultaat optimaal is. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de grill goed vettig is zodat er zo min mogelijk vlees blijft plakken. Als je van plan bent de ingrediënten te spiesen, laat dan de avond van tevoren de spiesjes weken in water, zodat ze niet verbranden.

Bij beide soorten barbecues is het zo dat de temperatuur essentieel is, bij de elektrische barbecue hoef je dit niet zo in de gaten te houden, maar bij de houtskool barbecue wel degelijk.

Bij de houtskoolbarbecue mag je het hout en houtskool dat je gebruikt ook wel zien als extra specerij. Verdiep je daarom eens in verschillende soorten hout, zoals eikenhout en kersenhout, om extra diepte aan het vlees te geven. Een andere heerlijke tip is om wat druppeltjes bier toe te voegen aan het vlees, voor een lekkere bieraroma.

Als je de ingrediënten wilt marineren, doe dit dat met mate en met voorzichtigheid, want het is niet wenselijk dat de marinade of het vet op de kolen druppelt.

Eet smakelijk alvast!

Een fijne barbecue begint met het juiste materiaal

Als je een liefhebber bent van vlees en van de barbecue, weet je vast wat er allemaal bij komt kijken als je een middagje een barbecue wilt houden. Zo niet, dan vind je daar hier alles over.

Wat weet je bijvoorbeeld van verschillende technieken die je kunt toepassen bij de houtskoolbarbecue en van de manieren waarop je meer smaak aan het vlees kan geven?

Wist je ook dan er elektrische barbecues bestaan, die relatief gemakkelijker in gebruik zijn? En ben je qua accessoires om de barbecue zo veilig mogelijk te laten verlopen al helemaal up-to-date? Lees gauw verder!

Een zonnige namiddag met de houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is waarschijnlijk de meest gebruikte barbecue en zal gegarandeerd zorgen voor gezelligheid. De liefhebber van het aansteken en regelen van de kolen en de hitte zal dit ook de énige echte barbecue vinden, want dit is de barbecue waarmee je kookt met houtskool of briketten. Dezen plaats je onder het grillrooster samen met wat aanmaakblokjes, maar dit moet wel op de goede manier gebeuren.

Zorg ervoor dat als je de briketten, houtskool en aanmaakblokjes neerlegt, er genoeg lucht tussen blijft zitten voor een adequate luchttoevoer. Dit bevordert een goed vuur. Daarnaast is het aan te raden voor zones te zorgen wanneer je de kolen neerlegt, zodat je ook koelere zones hebt voor het vlees dat geen directe hitte meer nodig heeft.

Dit geeft je de mogelijkheid direct en indirect te barbecueën, oftewel het vlees direct boven de kolen grillen of op wat afstand van de kolen.

Direct grillen leent zich uitstekend voor het grillen van dun vlees of vlees dat maar kort hoeft, of vlees dat je wilt schroeien. Indirect grillen leent zich beter voor vlees dat wat langer nodig heeft op lagere temperatuur, dit werkt het beste met een deksel op de barbecue.

Overige tips voor de houtskoolbarbecue

Als je gaat shoppen voor een houtskoolbarbecue en accessoires, zal je ook moeten kiezen tussen briketten en houtskool, of misschien wil je wel een mix. Briketten hebben een trage ontbrandingsduur, maar gaan lang mee en behouden een constante temperatuur, wat het ideaal maakt voor een lange barbecue.

Je weet dat ze klaar zijn voor gebruik wanneer ze een oranje gloed hebben en een dun laagje as.

Koop bij voorkeur kokosbriketten. Houtskool heeft een korte ontbrandingsduur maar gaat wat korter mee, maar kan dan wel weer hogere temperaturen behalen wat het ideaal maakt voor direct grillen. Ook de smaak is meer ‘barbecue’ met de houtskool en komen er heerlijke aroma’s vrij. Bij houtskool moet er wel de hele tijd iemand bij zijn om de kool op temperatuur te houden.

Als je het proces met de houtskool wat wilt versnellen (duurt gemiddeld 30 minuten) dan kan je aanmaakblokjes gebruiken onder de kolen, of een houtskoolstarter aanschaffen.

Een elektrische barbecue als alternatief

Voor de wat snellere barbecue chef die snel wilt kunnen beginnen met vlees op de barbecue leggen is de elektrische barbecue misschien een geschiktere optie. Deze is zeer gebruiksvriendelijk doordat hij op stroom werkt. Hij is ook snel op temperatuur en door de temperatuurregelaar is het vrijwel zorgeloos barbecueën.

Ook is hij zeer onderhoudsvriendelijk en ruimtebesparend, omdat je ze ook in tafeluitvoeringen hebt.

Voor diegenen die niet van rook houden, ontwikkelt deze barbecue ook geen rook. Het grootste nadeel is echter dat je niet de echte rokerige grillsmaak bereikt omdat er niet wordt gekookt met houtskool, maar dit wordt wellicht gecompenseerd door het gebruiksgemak.

Als je toch nog een beetje de barbecuesmaak wilt nabootsen kun je houtsnippers toevoegen. Vanzelfsprekend heb je dus elektriciteit nodig als je deze barbecue wilt gebruiken, dus een barbecue op het strand of in het wild zit er niet in met de elektrische barbecue.

Tips voor een fijne barbecue

Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop als je met vuur of hittebronnen bezig bent. Het is daarom handig altijd een emmertje water of een spuitfles met water bij de hand te hebben tijdens het barbecueën. Ook zijn investeringen als handschoenen, een barbecue schort en een lange knijptang de moeite waard.

Probeer voor, tijdens en na het barbecueën ook de grill schoon te houden, zodat de aroma’s van het vlees niet in de vis trekken, bijvoorbeeld. Doe dit gemakkelijk met wat citroensap. Hou daarnaast altijd de grill vettig. Zorg er daarnaast voor dat je niet al te veel marinade of vet gebruikt, omdat echt goed vlees al veel smaak heeft van zichzelf en omdat dit niet bevorderlijk is voor de hete kolen indien het door de grill heen druppelt.

En uiteraard geldt, vooral voor de houtskoolbarbecue, dat je geduld moet hebben.

Barbecueën voor beginners

Heerlijk, barbecueën! Wie houdt er nu niet van? Ben jij al helemaal voorbereid, voor wanneer het lekkere weer er weldra weer aankomt en je de barbecue naar buiten kan halen? Er komt namelijk nog best veel bij kijken om de ideale barbecuemiddag te houden en het vlees op zijn lekkerst te bereiden.

Ook zijn er verschillende type barbecues die ieder weer unieke karakteristieken hebben en voor verschillende smaaksensaties zorgen. In dit artikel onderzoeken we de belangrijkste verschillen tussen de houtskoolbarbecue en de elektrische barbecue.

Ook komen er handige tips aan bod om jouw barbecue zo relaxed mogelijk te laten verlopen en het vlees zo lekker mogelijk te laten smaken.

De authentieke houtskoolbarbecue

De barbecue op kolen is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt als je denkt aan barbecueën. Deze barbecue is een echte sfeermaker. Ook is deze barbecue echt voor de liefhebber die er graag mee bezig is, want deze barbecue vereist wat techniek. De barbecue op houtskool wordt verwarmd door middel van houtskool of briketten, of een combinatie.

De houtskool kan hogere temperaturen bereiken en heeft een snellere ontbranding, ook geeft dit een diepere smaak aan het vlees. Dit terwijl de briketten een langzamere ontbranding heeft en ook langer brandt dan houtskool.

Ook zijn briketten erg gemakkelijk gelijkmatig te verdelen. Vergis je echter niet, want een van de grootste fouten die je kunt maken is de kolen/briketten heel het oppervlak te laten bedekken van de grill. Zo blijven er namelijk geen koelere punten over voor vlees dat je indirect wilt grillen.

Hieronder wordt het verschil tussen direct en indirect grillen toegelicht. Ook moet je er voor zorgen dat er genoeg ruimte tussen de kolen/briketten zit (eventueel met aanmaakblokjes eronder) om een luchttoevoer te garanderen.

Direct en indirect grillen

Wellicht heb je vlees dat wat dunner of dikker is en vlees dat wat langer of korter moet grillen. Hiervoor kun je direct of indirect grillen met een houtskoolbarbecue. Direct grillen leent zich uitstekend voor vlees dat slechts een korte tijd hoeft te garen, of voor dunne lappen vlees. Hierbij plaats je het vlees (of andere ingrediënten direct boven de hete kolen).

Bij indirect grillen gebruik je gewoonlijk vlees dat wat langzamer en voor langere tijd moet grillen. Je plaatst dezen dan op de grill wat verder van de kolen af. Met een deksel werkt dit het beste, dan bereik je een soort van oven effect.

Kortom, de houtskoolbarbecue is erg veelzijdig. Je zal ze ook in alle soorten en maten vinden dus er zit voor iedereen wel een geschikt model tussen met de juiste prijs! Blijf hier ook op de uitkijk voor barbecue aanbiedingen van onze online winkel.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is ontzettend makkelijk in gebruik en is daarom erg geschikt voor mensen die geen zin hebben in heel het verhaal met briketten en houtskool, of voor diegenen die niet houden van de rook of gewoon snel aan de slag willen gaan. Met de elektrische barbecue kook je het vlees, vis en groenten op een grote ijzeren plaat (teppanyaki stijl) of op een grill net zoals bij de barbecue.

De elektrische barbecue werkt op stroom en staat dus zo aan en is ook snel op temperatuur. Daarna hoef je niet gek te doen met regelen van de temperatuur want dit doet de barbecue in de meeste gevallen uit zichzelf, het is een kwestie van goed instellen. Men noemt dit ook wel ‘buiten koken’ aangezien het natuurlijk niet ‘echt’ barbecueën is, maar het is nog steeds vermakelijk.

Het nadeel hierbij is dat je niet die originele barbecue smaak krijgt op je ingrediënten zoals bij de houtskoolbarbecue. Het is dus even afwegen wanneer je aan het kiezen bent tussen een houtskool of elektrische barbecue.

Tips voor heerlijke barbecueresultaten

Met barbecueën kun je alle kanten op en kun je er echt op los met je creativiteit. Vooral de houtskoolbarbecue. Hierbij kun je bijvoorbeeld eikenhout of kersenhout toevoegen voor extra diepe smaak. Een verrukkelijke tip is ook om bier te gebruiken om het vlees mee te coaten. Je doet hierbij je vinger op een flesje bier en schudt deze rustig, en laat zo telkens wat druppeltjes op het vlees vallen.

Dit zal zorgen voor een speciale smaak. Want je ook kunt doen, is direct op de kolen koken. Doe hierbij bijvoorbeeld een (zoete) aardappel in aluminiumfolie en leg deze tussen de kolen. Vergeet tenslotte niet het rooster altijd goed vet te houden zodat de ingrediënten niet blijven plakken en leg vlees en vis niet bij elkaar zodat de smaken niet mixen.

Eet smakelijk!

Barbecue Tips

Barbecueën, wie houdt er nou niet van? Er komt wel behoorlijk wat bij kijken en het is lang niet altijd zo simpel als dat het lijkt. Wat vlees erop gooien en klaar? Nee, toch niet! Het begint natuurlijk bij de juiste barbecue, maar de juiste accessoires, technieken en ingrediënten zijn net zo belangrijk.

En welke barbecue past nu echt bij jou?

Ben jij meer diegene die houdt van het proces van het barbecueën, het aansteken van de kolen en de rook die ervan afkomt, of lijkt je dat allemaal een beetje ingewikkeld en zie je liever gelijk resultaat? Even jezelf erin verdiepen dus!

Hier helpen we je verder met het kiezen tussen een houtskool of elektrische barbecue en wat technische barbecuetips. Eet smakelijk alvast!

De barbecue die bij jou past

We beginnen met de authentieke houtskool BBQ. Deze steek je aan door middel van briketten of houtskool, of een combinatie van beiden. Voor de liefhebber is dit puur vermaak. Met deze barbecue moet je wat geduld hebben, want het duurt gemiddeld zo’n 30 minuten voordat hij op temperatuur is.

De kolen zouden dan een oranje gloed moeten hebben en een dun as laagje. Je kunt hiervoor ook een thermometer gebruiken. Om het proces te versnellen kun je een kolenstarter aanschaffen. Ook moet er altijd iemand bij blijven staan om de temperatuur te regelen.

Met de houtskoolbarbecue kun je direct en indirect grillen. Dit wil zeggen dat je het vlees direct boven of op een afstandje van de kolen af kunt grillen. Direct grillen, direct boven de kolen, leent zich goed voor vlees dat je wilt schroeien of dat dun is en niet zo lang nodig heeft.

Vlees dat te hard gaat of wat langer nodig heeft op lagere temperatuur, kun je indirect grillen, dus niet direct boven de kolen. Dit is dus een stukje techniek maar geeft je wel de kans het vlees precies zo te krijgen als jij wilt!

De houtskoolbarbecue vs. de elektrische barbecue

Vergeleken met de houtskoolbarbecue is de elektrische BBQ, ofwel de teppanyaki barbecue, vele malen makkelijker in gebruik. Hierbij komen geen kolen of briketten aan te pas, want deze verwarmt zichzelf op het moment dat je hem verbindt met stroom.

Erg simpel dus!

Het leent zich net zo goed voor feestjes want ook hierbij kan iedereen op een gezellige manier eten en zich eromheen verzamelen. Echter zal je bij deze barbecue niet die authentieke grillsmaak krijgen die de houtskoolbarbecue wel biedt.

De elektrische barbecue ontwikkelt dan weer geen rook, wat voor sommigen een pluspunt zal zijn. Ook is het schoonmaken veel gemakkelijker.

Je hebt varianten voor binnen- en buitenshuis. Daarnaast komt de elektrische barbecue snel op temperatuur en hoef je er daarna vrij weinig naar om te kijken. De ideale optie dus voor iemand die snel en spontaan wil kunnen barbecueën!

Overige benodigdheden voor een geslaagde barbecue

Veiligheid is natuurlijk erg belangrijk tijdens het barbecueën, je kookt immers direct met vuur. Daarom is het belangrijk een tang te hebben die lang genoeg is om het vlees vanaf een veilige afstand om te draaien. Een schort en handschoenen speciaal voor het barbecueën zijn hierbij ook erg handig.

Verplaats daarnaast nooit een brandende barbecue. Bij een houtskoolbarbecue kan je het beste kokosbriketten aanschaffen, deze gaan langer mee en ontvlammen niet zo snel als er vet of marinade op druppelt. Als je van plan bent spiesjes te serveren, is het aan te raden de spiesen de avond van tevoren te laten weken in water.

Zo branden de spiesjes niet aan. Ook is het belangrijk de gril goed in te smeren met olie, zodat het vlees niet blijft plakken. Zoek ook altijd een goede fundering voor de barbecue zodat hij stabiel staat.

Het juiste type BBQ kiezen

Barbecueën is zo leuk dat het proces soms leuker is dan het resultaat! Tenminste, mits je de goede barbecue en de goede BBQ accessoires hebt en doorhebt hoe jouw barbecue in elkaar steekt.

Het is daarom meer dan de moeite waard om je eens goed te verdiepen in alle soorten barbecues, zodat het resultaat net zo leuk wordt als het proces! Zo zijn er bijvoorbeeld houtskoolbarbecues en elektrische barbecues, met ieder zijn voor- en nadelen.

Lees gauw verder!

Een type barbecue kiezen

Gaat u voor de authentieke houtskoolbarbecue of toch de elektrische barbecue? De houtskoolbarbecue is de meest voorkomende barbecue bij een feestje in de tuin op een zonnige namiddag. Deze barbecue geeft het vlees de verrukkelijke ‘smoky’ barbecue smaak. Vandaar dat deze barbecue echt favoriet is.

Ook vinden velen het leuk om deze barbecue aan te maken, dit doe je namelijk door middel van briketten of houtskool. Hier heb je wat geduld voor nodig en het is dan ook belangrijk de barbecue eerst goed te laten opwarmen alvorens vlees en vis erop te leggen.

Van de houtskoolbarbecue komt dan ook rook af, wat sommigen heel gezellig zullen vinden en sommigen iets minder. Om jezelf de rook en het aanmaken van de barbecue te sparen, kun je gaan voor een elektrische barbecue. Deze gaat aan op elektriciteit en is erg simpel in gebruik.

Er hoeft ook niet constant iemand bij te staan om zich te bekommeren over de temperatuur, want dan doen deze barbecues zelf. Je doet dit op een ijzeren plaat (teppanyaki stijl) of op een grillrooster. De barbecue warmt snel en gemakkelijk op, maar je mist wel de grillsmaak.

De houtskoolbarbecue

Als je gaat kijken voor een houtskoolbarbecue zal je de meeste opties vinden. Deze barbecue vergt ook de meeste techniek, tijd en energie maar je kan wel zeggen dat het eindresultaat het lekkerste is! De houtskoolbarbecue verwarmt dus met briketten of houtskool maar vele mensen gebruiken ook nog aanmaakblokjes om het proces wat te versnellen.

Gemiddeld duurt het zo’n 30 minuten voordat alle kolen heet genoeg zijn, je kan hiervoor ook een thermometer gebruiken.

De houtskool moet een oranje gloed hebben en een grijs as laagje, dan is de barbecue klaar voor gebruik. Let erop de kolen niet over het hele oppervlak te verspreiden, want dan houd je de mogelijkheid open direct en indirect te grillen.

Zorg er ook voor dat er voldoende lucht tussen de houtskool/briketten blijft. Ook tussen briketten en houtskool is er een verschil. Briketten hebben een relatief trage ontbranding maar gaan langer mee dan houtskool. Houtskool heeft dan weer een snellere ontbranding en bereikt hogere temperaturen. Je kan de twee ook mixen.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is een uitstekend idee voor diegenen die de barbecue snel en gemakkelijk warm willen krijgen om er zo snel mogelijk vlees op te leggen. Ook als je spontaan wilt barbecueën en je hebt geen houtskool/briketten in huis dan is dit ideaal.

Je steekt de stekker in het stopcontact en dan warmt de elektrische barbecue vanzelf op.

De temperatuur is erg gemakkelijk te regelen door de temperatuurregelaar. Je hebt ze met een grillplaat of met een platte ijzeren plaat, wat meer de teppanyaki ervaring zal geven.

Er zijn varianten voor in de tuin, dat heeft dan meer iets weg van ‘buiten koken’ en je hebt varianten voor binnen op tafel, wat dan meer doet denken aan gourmetten. Wel moet er uiteraard stroom zijn wil je deze barbecue kunnen gebruiken.

Voor- en nadelen

Als we de houtskoolbarbecue en de elektrische barbecue tegen elkaar afzetten, is de elektrische barbecue vele stukken gemakkelijker te gebruiken en ook te onderhouden, doordat er geen roet en as overblijft achteraf. Echter moet je voor de authentieke barbecuesmaak, die je overigens zelf wat kan accentueren door eikenhout of kersenhout te gebruiken voor extra smaak.

Om nog enigszins de barbecue smaak na te bootsen met de elektrische barbecue kan houtsnippers toevoegen. De rook die vrijkomt bij de houtskoolbarbecue zullen sommigen echter niet zo prettig vinden, maar dit geeft wel weer extra charme aan zo’n avondje barbecueën.

Tips voor een geslaagde barbecue

Nog wat handige tips die gelden voor beide type barbecues vind je hier. Het is belangrijk altijd het rooster goed in te oliën, zo blijven de ingrediënten niet plakken. Platte spiesjes zijn ook handiger dan ronde spiesjes, zodat het vlees gelijkmatig gaart na het omdraaien.

Pas ook op met marinade en vet, want dit kan door het rooster heen druppelen en dit kan beter niet in de vlammen terecht komen.

Ook is het aan te raden de spiesjes te weken de avond voor de barbecue, zo raken ze niet zwart en verkoold. Verder zijn belangrijke gereedschappen belangrijk, zoals een goede lange ijzeren tang, een schort en handschoenen voor optimale veiligheid.

Een nieuwe BBQ kopen? Met deze tips maak je de beste keuze!

Er gaat niets boven vlees, vrienden en familie en een zonnige namiddag of avond. Een barbecue dus!
Barbecues heb je in alle soorten en maten en hier zetten we de belangrijkste weetjes en tips voor je op een rijtje.

Ondanks dat het altijd zo doodsimpel lijkt, komt er namelijk nog best wel wat bij kijken als je het écht goed wilt doen. Lees je daarom goed in voordat je een barbecue gaat kopen en voordat je begint aan de barbecue, zodat je het lekkerste resultaat behaalt!

Benodigdheden voor een geslaagde barbecue

Voor ieder type barbecue geldt dat veiligheid voorop staat (samen met het genot). Daarom is het aan te raden de juiste accessoires in huis te halen. Waaronder een goed schort en handschoenen, om je te beschermen tegen de hete spetters en om je vingers niet te verbranden.

Daarnaast is een goede, lange ijzeren tang onmisbaar. Dit is ook om je niet te verbranden met het omdraaien van het vlees.

Ook een kwastje voor het insmeren van het vlees met olie en marinade is erg handig. Zorg ook dat je middelen in huis hebt om de barbecue naderhand schoon te maken.

Doe dit met een staalborstel, citroensap werkt hierbij uitstekend!

Voor de houtskoolbarbecue geldt uiteraard dat je briketten of houtskool in huis moet hebben, maar daarover hieronder meer. Bij alle soorten barbecues gelden dat het beter is een stabiele barbecue aan te schaffen.

De klassieke houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is toch wel echt de klassieker onder de barbecues. Deze zorgt voor de authentieke welbekende barbecuesmaak. De echte barbecuefans zullen waarschijnlijk deze als favoriet hebben.

De houtskoolbarbecue gaat aan door middel van houtskool of briketten, of een mix daarvan. Hieronder kun je tevens aanmaakblokjes plaatsen, zodat het beter vlam vat.

Als je gaat kiezen tussen houtskool of briketten, overweeg dan het volgende. Met houtskool bereik je namelijk hogere temperaturen, snelle ontbranding en meer aroma. Door de hoge temperaturen leent houtskool zich ook erg goed voor direct grillen met platte stukken vlees.

Direct grillen is wanneer je het vlees direct boven de vlammen legt. Met briketten heb je een wat tragere ontbranding, maar deze gaan langer mee dan houtskool. Ook is het gemakkelijk gelijkmatig te verdelen en is er een constante temperatuur, ideaal voor een langdurige barbecue.

Hierbij blijft echter wel meer as liggen achteraf. Het is maar net wat je fijner vindt!

De houtskoolbarbecue aanmaken

Om de houtskoolbarbecue goed aan te maken is het belangrijk dat je lucht tussen de houtskool/briketten en de aanmaakblokjes laat, want een goede luchttoevoer is belangrijk. Zorg wel dat de barbecue heet genoeg blijft. Gebruik bij voorkeur ook zones met je kolen/briketten, zodat het vlees dat even wat minder hitte nodig heeft hier terecht kan.

De kolen gelijk verdelen over de grill is dan ook een van de grootste fouten die je kunt maken. Ben jezelf er wel bewust van dat zowel de temperatuurregeling als het onderhoud van de houtskoolbarbecue meer tijd en energie vergt dan met de elektrische barbecue, die hieronder wordt besproken.

Dit komt door het as en het roet die de kolen achterlaten bij een houtskoolbarbecue.

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue is een barbecue bij uitstek voor de ontspannen en de praktische chef. Elektrisch barbecueën zou je eigenlijk een beetje kunnen vergelijken met ‘buiten koken’. Er komt dan ook niet zoveel techniek bij kijken. De naam zegt het al, deze barbecue gaat aan met stroom.

Je hebt ze in vele uitvoeringen, niet zoveel als bij de houtskoolbarbecues, maar nog steeds genoeg om het shoppen leuk te maken. Je vindt ze met een grillrooster en met een platte ijzeren plaat, ook wel teppanyaki genoemd.

Net zoals bij de houtskoolbarbecue kan iedereen erop leggen wat ie wilt en daarom is de elektrische barbecue ook zeer geschikt voor feestjes en sociale gelegenheden in de tuin.

Maar je hebt ook varianten voor binnenshuis, maar dan kan je het meer vergelijken met gourmetten.

Voor- en nadelen elektrische barbecue

Het grote voordeel van deze barbecue is dat hij ontzettend makkelijk te onderhouden is. Bij de teppanyaki variant is het een bij wijze van spreken een doekje eroverheen en klaar. Ook is hij zo op temperatuur en hoef je er niet de hele tijd bij te staan om dit in de gaten te houden.

Tevens komt er geen rook vrij. Er worden immers geen houtskool of briketten gebruikt. Hier staat dan wel weer tegenover dat je geen authentieke rokerige barbecuesmaak eraan over houdt. En waar je ook wilt barbecueën, je bent altijd gebonden aan de aanwezigheid van elektriciteit.

Ontdek welke barbecue het beste bij jou past

Waarschijnlijk zijn menig mens het erover eens dat barbecueën een van de leukste dingen is om te doen op een zonnige namiddag.

Het zorgt voor gezelligheid en kookplezier. Er zijn tegenwoordig talloze barbecues op de markt wat het misschien wat moeilijk maakt om te kiezen.

Gelukkig is er hierdoor wel voor iedereen een barbecue die echt passend is, of je nu een beginner of een ervaren barbecue chef bent.

Hier zetten we de belangrijkste tips, tricks en soorten barbecues voor je op een rijtje, zodat jij de juiste keus kunt maken.

De authentieke houtskoolbarbecue

Voor velen is dit dé barbecue. Dit komt door de onbetwistbare smaak dit wordt gecreëerd door de houtskool of briketten en de rook die er vanaf komt. In de houtskool barbecue categorie zal je ook de meeste keus hebben, wat het shoppen leuk maakt ongeacht je budget en smaak.

Voor deze barbecue moet je ook het meeste geduld hebben door de tijd die het aansteken vergt en door de schoonmaak achteraf. Maar dit is de moeite waard.

Dit is ook de barbecue waar de meeste technieken en accessoires bij komen kijken. Zorg onder andere voor een lange tang, een kwastje (voor olie en marinade op het vlees) en een stalen schoonmaakborstel.

Voor de veiligheid is tevens een waterspuit handig om eventuele vlammen te doden, je staat immers direct voor het vuur.

Te werk gaan met een houtskoolbarbecue

Ten eerste zal je moeten zorgen voor de houtskool of brikketten (of een mix) om de barbecue mee aan te steken. Ook aanmaakblokjes kunnen handig zijn en om nog sneller te kunnen beginnen met barbecueën kun je een houtskoolstarter aanschaffen (optioneel).

De basis is natuurlijk goed vuur.

Houtskool gaat relatief sneller aan en brandt vrij snel door zodat je vuur sneller op temperatuur is. Met briketten is het zo dat ze langer meegaan. Maak een stapel waar ook nog lucht bij kan komen, want dit is erg belangrijk.

Hieronder leg je tevens de aanmaakblokjes. Met de houtskoolbarbecue kun je direct grillen, waarbij je het vlees direct boven het vuur legt op hoge temperatuur. Dit leent zich goed om vlees of vis dicht te schroeien of voor dunne stukken vlees die niet veel bereidingstijd nodig hebben, tevens geeft deze manier de typische grillsmaak.

Met indirect grillen leg je de ingrediënten weg van het vuur, bij voorkeur met de deksel erop, zodat de ingrediënten wat langzamer gegaard kunnen worden, dit geeft bijna een soort van oven-effect.

De elektrische barbecue

De gebruiksvriendelijke elektrische barbecue is een ideale optie voor diegenen die spontaan een barbecue willen houden zonder teveel benodigdheden in huis te hoeven hebben. Met dit type barbecue is het een kwestie van de stekker in het stop contact steken en binnen no-time is hij op temperatuur, klaar voor gebruik.

De temperatuurregelaar maakt het tevens ontzettend makkelijk de barbecue op temperatuur te houden zonder daar veel naar om te hoeven kijken.

De elektrische barbecues zijn er tevens ook in alle soorten en maten. Je hebt ze met een grillrooster en met een ijzeren bakplaat (ook wel teppanyaki stijl genoemd). De schoonmaak achteraf is ook erg snel en gemakkelijk!

Voor- en nadelen elektrische barbecue

Zoals eerder vermeld is een elektrische barbecue zeer gebruiksvriendelijk in alle opzichten. De echte barbecueliefhebbers zullen echter misschien een beetje teleurgesteld zijn door de smaaksensatie, deze zal namelijk niet hetzelfde zijn als met de houtskoolbarbecue, geen rokerige barbecue smaak dus.

Ook ben je altijd gebonden aan plekken waar stroom is, dus wild barbecueën zit er niet in.

Overige tips voor de barbecue

Voor alle types barbecues geldt dat het een goed idee is om een schort en handschoenen aan te schaffen door het vet of vocht wat kan spetteren en om je handen niet te verbranden. Zorg ook ten alle tijden voor genoeg afstand.

Ook is het handig om voor platte spiesen te kiezen, deze zijn gemakkelijker te draaien en geleidelijk te garen.

Verder geldt voor de houtskoolbarbecue dat je de kolen of briketten het beste niet kan verdelen over heel het oppervlak, maar om ook koele punten te houden voor ingrediënten die geen intense hitte (meer) nodig hebben. Gebruik dus zones voor je kolen maar zorg wel voor genoeg hitte.

Eet smakelijk!

Barbecueën voor iedereen

Iedere vleesliefhebber kijkt vast elk jaar uit naar de eerste warme dagen zodat de barbecue weer aan mag! Ben jij er hier een van, dan is dat heel begrijpelijk. Barbecueën is zeker een van de gezelligste en lekkerste dingen om te doen met familie en vrienden om een warme namiddag.

Hoewel het er altijd zo simpel uitziet, komt er veel toch nog best veel bij kijken.

Er zijn talloze soorten barbecues en bijbehorende accessoires en technieken. Zo zijn er onder andere houtskool barbecues, elektrische barbecues en gas barbecues.

Ieder heeft zijn eigen voor- en nadelen die de moeite waard zijn tegen elkaar af te wegen als je aan het denken bent een barbecue aan te schaffen. Zo zorg je ervoor dat je er eentje vindt die bij jouw stijl, wensen en capaciteiten past.

In dit artikel vind je informatie over de belangrijkste feiten van verschillende soorten barbecues en over handige tips en tricks.

De houtskool barbecue

Dit is waarschijnlijk de grootste sfeermaker onder de barbecues. Je weet wel, die barbecue waar veel rook vanaf komt en die je flink ruikt. En die je vlees, vis en groenten zo’n heerlijke rokerige smaak geeft! Dit komt door de briketten en houtskool waarmee de barbecue wordt aangestoken.

Je kunt je ingrediënten met deze barbecue direct of indirect grillen. Met de directe manier leg je de ingrediënten direct boven de kolen. Dit is geschikt voor ingrediënten die weinig bereidingstijd nodig hebben óf om ingrediënten eerst te bruinen alvorens over te gaan op de indirecte methode.

Bij de indirecte manier leg je de ingrediënten verder weg van de kolen, wat zich dus goed schikt voor ingrediënten die langer de tijd nodig hebben en niet te veel mogen bruinen. Dit heet dan grillen.

Tips voor de houtskoolbarbecue

De houtskool barbecue vergt wat meer tijd vergeleken met andere barbecues als het neerkomt op aansteken en onderhoud. De briketten of houtskool heeft namelijk wat tijd nodig om op temperatuur te komen. Dit kan je echter versnellen door een houtskoolstarter aan te schaffen. Hiermee vul je de houtskoolstarter met de houtskool/briketten, onderaan plaats je een paar natuurlijke aanmaakblokjes en na 15 tot 20 minuten is je barbecue klaar voor gebruik.

Verder moet je bij de houtskool barbecue altijd klaarstaan om hem op temperatuur te houden. Heb dus vooral geduld en neem de tijd voor dit soort barbecues. Ook de schoonmaak vergt wat meer tijd en energie. Doe dit voor en na het grillen, dit kan met behulp van een borstel met een staaldraad.

Wat ui of citroensap kan helpen het rooster beter en sneller schoon te maken!

De elektrische barbecue

De elektrische barbecue, ofwel de teppanyaki barbecue genoemd, is een super goed alternatief! Zoals de naam al doet vermoeden verwarmt deze barbecue met elektriciteit en is daarom relatief makkelijk bedienbaar en vereist ook minder moeite en tijd met het schoonmaken.

Het komt erop neer dan je het vlees, vis en groenten grilt op een grote ijzeren grillplaat. Je hebt deze in varianten voor binnen en buiten. Het is net zo geschikt voor feestjes en sociale aangelegenheden als de houtskoolbarbecue want ook bij deze verzamelt iedereen zich eromheen en kan iedereen erop leggen wat hij of zij wilt.

Over de elektrische barbecue

Het grootste voordeel van de elektrische barbecue is toch wel dat hij ontzettend makkelijk aangaat en dat er een temperatuurregelaar is ingebouwd waardoor je er eigenlijk gedurende de hele barbecue vrij weinig naar om hoeft te kijken. De barbecue is binnen enkele minuten al gebruiksklaar.

Omdat het een effen plaat is, is uiteraard ook het schoonmaken in een handomdraai gebeurd. Het nadeel is toch wel dat het wat charme mist wat de houtskoolbarbecue wél biedt, die rook en die geur… Ook kan de houtskool barbecue hogere temperaturen behalen.

Overige handige tips voor de ideale barbecue

Gereedschappen en accessoires zijn erg belangrijk voor een geslaagde barbecue waarbij je ook echt kunt genieten van het achter de barbecue staan. Schaf daarom een lange tang aan zodat je vingers niet verbranden en ook een kwastje voor marinade of olie voor op de ingrediënten kan goed van pas komen.

Een stalen borstel voor de schoonmaak na afloop is ook erg handig.

Als je een barbecue gaat aanschaffen, let dan niet alleen op de prijs maar ook zeker op de stabiliteit van de barbecue. Dit is erg belangrijk, en niet alle spotgoedkope barbecues bieden dit. Tot slotte geldt voor de houtskool barbecue dat je beter voor natuurlijke aanmaakblokjes kunt gaan, die zorgen niet voor een vieze geur.

Voor de briketten geldt dat als je kunt kiezen voor kokosbriketten je dit moet doen, ze gaan namelijk veel langer mee en ontvlammen niet zo snel als er vet of vocht door het rooster druipt.

Veel barbecueplezier!

Met deze 6 tips organiseer jij een geweldige winterbarbecue!

Wanneer je aan een barbecue denkt, dan zie je waarschijnlijk een stralend zonnetje, een koud drankje en zomerse kleding voor je. Toch kan het ook enorm leuk zijn om het een keer helemaal anders aan te pakken. Ook het winterseizoen biedt namelijk voldoende kansen om een geweldige winterbarbecue te organiseren.

Natuurlijk zijn er wel een aantal verschillen tussen het organiseren van een barbecue met zomerse temperaturen en het organiseren van een barbecue met temperaturen die dichter bij vriespunt liggen dan je misschien zou willen.

In dit artikel geven we je 6 tips waarmee je gemakkelijk zelf een geweldige winterbarbecue kunt organiseren!

1. Een winterbarbecue begint bij het serveren van de juiste drankjes

Daar waar je in de zomer waarschijnlijk snakt naar een verkoelend drankje, moet je bij het organiseren van een winterbarbecue toch meer in de hoek van de warme drankjes zoeken.

Hoewel het serveren van warme chocolademelk met slagroom natuurlijk altijd een goed idee is tijdens een winterbarbecue, zullen gasten waarschijnlijk ook enthousiast reageren wanneer je ze ontvangt met een heerlijk glaasje glühwein.

Houd er natuurlijk wel rekening mee dat niet alle gasten alcohol kunnen of willen drinken, zorg daarom altijd voor een passend (alcoholvrij) alternatief.

Wanneer je glühwein wilt serveren, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dit gewoon in een winkel te kopen. Wil je net dat extra stapje zetten naar een onvergetelijke barbecue? Maak dan de glühwein zelf!

2. Een lekker winters voorgerecht is het halve werk

Natuurlijk wil je jouw gasten een warm welkom heten. Het serveren van een warm voorgerecht kan daarom niet ontbreken bij het organiseren van een winterbarbecue. Wat is nu meer winters dan het serveren van heerlijke (verse) snert?

Er zijn verschillende eenvoudige recepten beschikbaar voor het zelf maken van snert, waarmee je jouw gasten al bij het voorgerecht kunt verrassen met jouw kookkwaliteiten.

Wil je toch niet al te veel tijd besteden aan het voorgerecht? Dan kun je ook één van de erwtensoepen uit de winkel kopen. Let erop dat snert redelijk vullend is. Serveer daarom een klein kommetje, eventueel in combinatie met wat roggebrood.

Op deze manier zorg je ervoor dat je gasten kunnen genieten van een heerlijk voorgerecht, maar nog steeds voldoende trek overhouden voor de barbecue.

3. Zorg voor meerdere warmtebronnen

Natuurlijk hoeft het organiseren van een winterbarbecue niet automatisch te betekenen dat je gasten ook moet koukleumen. Plaats daarom ook een vuurkorf (of verschillende vuurkorven) in de tuin, zodat gasten altijd de warmte op kunnen zoeken.

Natuurlijk kun je niet zowel op de barbecue als het aanhouden van de vuurkorven letten, geef deze taak daarom aan één van de gasten.

Plaats de vuurkorven op tactische plekken, zodat ze niet in de weg staan en ook niet zorgen voor rookoverlast. Niemand zit tenslotte te wachten op een flinke rookwalm tijdens het eten van dat heerlijke stukje vlees.

4. Sfeerverlichting zorgt voor de perfecte barbecuebeleving

De grauwe wintermaanden vragen natuurlijk wel om wat meer sfeerbeleving. Ook in de tuin kun je gebruikmaken van verschillende soorten sfeerverlichting, zoals kaarsjes of kerstlampjes.

Ook voor het de veiligheid is het natuurlijk van belang om een goede verlichte tuin te hebben, tenslotte moet je wel een goede blik kunnen werpen op de barbecue.

Voor het sfeervol inrichten van de achtertuin kun je op het internet voldoende inspiratie opdoen. Vaak komt er ook al veel licht van de geplaatste vuurkorven, hierdoor heb je maar een beperkt aantal andere lichtbronnen nodig.

5. Geef een winterse tint aan het eten

Natuurlijk moet je ook het eten aanpassen aan het winterseizoen. In de winter kun je ervoor kiezen om wat grotere stukken vlees te serveren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wat grotere steaks.

Het winterse tintje kan ook tot uiting komen door de marinadekeuze.

Let erop dat je ook tijdens een winterbarbecue voldoende groentes serveert; een barbecue draait tenslotte niet alleen om het vlees.

Dieetwensen tijdens een winterbarbecue
Ook bij een winterbarbecue moet je rekening houden met de dieetwensen van de gasten. Ook bij een barbecue in het winterseizoen horen dus vleesvervangers, magere vleesproducten en verschillende soorten vis en kip.

6. Houd rekening met het winterse weer

In Nederland kan het weer binnen korte tijd omslaan. Natuurlijk wil je de door jou georganiseerde barbecue onder alle weersomstandigheden laten doorgaan.

Het is daarom belangrijk om vooraf rekening te houden met verschillende weerscenario’s. Waar gaan de gasten bijvoorbeeld zitten als er meer regen valt dan verwacht? En hoe zorg je ervoor dat de barbecue nog wel aan blijft, ondanks dat er een stevig windje staat?

Veilig barbecueën met regen en wind
Houd er rekening mee dat de barbecue veel hitte produceert. Het plaatsen van een barbecue in een (kleine) overdekte ruimte is niet altijd de verstandigste keuze. Door vooraf goed na te denken over de mogelijke scenario’s, kun je voorkomen dat je de barbecue nog op het laatste moment moet afzeggen.

7 Tips die jouw barbecue tot een succes maken!

Zelfs als je al wat ervaring hebt met barbecueën, kan het organiseren van een barbecue voor een grote groep mensen toch de nodige spanning en chaos met zich meebrengen.

Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat aanwezigen niet te lang hoeven te wachten op een stukje vlees?

En hoe zorg je ervoor dat de barbecue die jij organiseert voldoet aan de dieetwensen van jouw gasten?

In dit artikel geven we je maar liefst 7 handige tips die jouw barbecue zeker tot een succes kunnen maken!

1. Zorg voor een divers aanbod van vlees, vis, kip en vleesvervangers

Wanneer je een barbecue voor een grote groep mensen organiseert, dan is de kans groot dat meerdere mensen specifieke dieetwensen hebben. Hoewel het natuurlijk verstandig is om vooraf te informeren of het bezoek speciale dieetwensen heeft, kun je ook al op eigen initiatief zorgen voor een divers aanbod aan vlees.

Een goede barbecue valt of staat uiteindelijk natuurlijk bij de keuze uit het soort vlees.

Houd er in ieder geval rekening mee dat vegetariërs geen vlees willen eten, maar nog wel graag willen smullen van de vele verkrijgbare vleesvervangers. Daarnaast is niet iedereen liefhebber van vlees, maar bijvoorbeeld wel van vis of kip.

Zorg bij het inkopen van het vlees daarom voor een gezonde verhouding vlees, kip, vis en vleesvervangers.

2. Kies een bij het vlees passende marinade

Niets is zo eentonig als vlees wat allemaal op eenzelfde manier is gemarineerd. Een goede marinade kan de smaak van een stukje vlees, kip of vis maken of breken. Zoek vooraf goed uit welke marinade het best gebruikt kan worden voor het type vlees dat je van plan bent te gaan serveren.

Daarnaast mag je natuurlijk ook altijd zelf experimenteren met marinadecombinaties. Vergeet niet dat gemarineerd vlees op een barbecue doorgaans (nog) sneller kan verbranden. Het is dus van belang om het vlees continue in de gaten te houden.

3. Besteed ook voldoende aandacht aan (verse) sausjes

Uit gemak kiezen veel mensen ervoor om bij het barbecueën kant-en-klare sausjes uit potjes, bakjes of flesjes te serveren. Toch doen dergelijke ‘standaard’ sausjes vaak af aan de algehele smaakbeleving van de barbecue.

De meeste sausjes kunnen eenvoudig zelf worden gemaakt, waardoor je de mogelijkheid hebt om de ingrediënten veel beter af te stemmen op de smaken van de barbecue.

Het bereiden van de sausjes kan natuurlijk al ruimschoots voor de barbecue, zodat je hier op het moment suprême geen omkijken meer naar hebt.

4. Een koude salade of toch groente barbecueën?

Het kiezen tussen een koude salade of gegrilde groente is vaak lastig. Doorgaans is het verstandig om zowel een koude salade als gegrilde groente te serveren, zodat gasten zelf de keuze hebben of zij warme of koude groenten willen eten.

Hoewel het natuurlijk het lekkerst is om ook de salade zelf te maken, voldoet de standaard koude salade van een slager meestal prima voor een barbecue.

Het grillen van vlees: let op kruisbesmetting!
Let bij het grillen van het vlees op de barbecue natuurlijk wel op dat het niet in aanraking komt met rauw vlees. Om kruisbesmetting helemaal te voorkomen is het aan te raden om voor het grillen van de groente een aparte (kleine) barbecue aan te steken.

5. Serveer het vlees niet te snel achter elkaar

Niets is zo vervelend als een gehaaste barbecue, waarbij het vlees snel achter elkaar wordt geserveerd. Gun gasten altijd rustig de tijd om te genieten van hetgeen je hebt klaargemaakt.

Het organiseren van een barbecue moet natuurlijk een gezellige, sociale aangelegenheid zijn. Het snel serveren van eten zorgt ervoor dat een barbecue sneller is afgelopen en gasten doorgaans met een onvoldaan gevoel huiswaarts gaan.

Informeer ook regelmatig bij de gasten of het tempo van de barbecue naar wens is, of dat ze graag sneller of juist minder snel het eten geserveerd willen hebben.

6. Zorg ook in de ‘geïmproviseerde keuken’ voor een goede hygiëne

Waar met (rauw) voedsel wordt gewerkt is een goede hygiëne van extra belang. Dit is ook niet anders bij het barbecueën.

Tijdens een barbecue wordt doorgaans met veel verschillende soorten rauw vlees gewerkt, hetgeen sneller kan zorgen voor kruisbesmetting.

Wanneer vlees gesneden moet worden, dan is het van belang om hier altijd aparte snijplanken voor te gebruiken.

Het snijden van rauwe kip, vis en vlees op één snijplank geeft een bijzonder hoog risico op kruisbesmetting.

Hygiëne bij het serveren van vlees en groente
Wanneer je naast vlees ook groente serveert, dan gebruik je daar natuurlijk ook weer een aparte snijplank voor.

Let erop dat kruisbestemming niet alleen wordt voorkomen door het gebruik van aparte snijplanken.

Ook al het andere keukengerij, waaronder een vleesmes of vork, dient te worden gereinigd nadat het in aanraking is gekomen met rauw of halfgebakken vlees, kip of vis.

7. Vergeet niet om ook zelf te genieten

Het organiseren van een barbecue is doorgaans veel werk, maar het moet ook een leuke aangelegenheid voor jou als organisator zijn. Vergeet daarom niet om ook zelf te genieten en soms de barbecue even te laten voor wat het is.

Tijdens het barbecueën zijn er vast voldoende mensen die even op het vlees willen letten, zodat je ook gezellig in gesprek kunt gaan met de andere gasten.

Verder moet je natuurlijk zelf ook genieten van hetgeen je hebt klaargemaakt. Schep daarom zelf ook regelmatig een bordje vol en geniet van al dat lekkers!