De voor- en nadelen van houtskoolbarbecues en elektrische barbecues

Ben je je aan het oriënteren op verschillende barbecues omdat je er wellicht een wilt bestellen? Lees dan gauw verder. Hier zetten we de voor- en nadelen van houtskoolbarbecues en elektrische barbecues op een rijtje. Ze verschillen namelijk behoorlijk en zijn daarom geschikt voor verschillende soorten chefs.

Als jij niet zo bent van de poes pas, dan is wellicht de elektrische barbecue wat voor jou.

Geniet jij er juist van een geoorloofd een vuurtje te mogen te stoken? Dan ga je waarschijnlijk voor de klassieke houtskoolbarbecue. Hierbij komt ook wat techniek kijken, waar we het ook over zullen hebben.

Ten slotte hebben we wat tips voor je om je barbecue zo soepel mogelijk te laten verlopen en om alle potentie uit het vlees te halen.

De elektrische barbecue

Met de elektrische barbecue kun je rustig achterover leunen. Nou ja, bijna dan. De elektrische barbecue is erg gebruiksvriendelijk en het is een kwestie van een stroompunt zoeken, stekker erin en klaar. De barbecue warmt zichzelf op met elektriciteit en de temperatuurregeling gaat ook vanzelf, jij hoeft hem alleen maar goed in te stellen.

Je hebt ze in aardig wat varianten. Zo zijn ze er voor zowel buiten als binnen. De buitenvariant heb je met een grote ijzeren plaat (de teppanyaki barbecue) en met een grill.

Voor binnenshuis heb je ze in varianten die je op tafel kunt zetten, dus dit is ideaal voor mensen die niet kunnen wachten tot de warme dagen weer komen. Dit doet dan weer denken aan gourmetten. Het nadeel van deze barbecue is dat het natuurlijk niet ‘echt’ barbecueën genoemd kan worden en dat heeft invloed op de smaak.

Een rokerige grillsmaak zal je de elektrische barbecue je niet bieden. Maar dat doet niet af van het feit dat het zich uitstekend leent om heerlijk vlees, vis en groenten te bereiden op een gezellige manier. Net als met een houtskoolbarbecue kan iedereen erop leggen wat ie wilt en koken en eten tegelijk.

Hij is dus net zo geschikt voor bijvoorbeeld feestjes. Ook zal je geen last hebben van rook en is hij erg onderhoudsvriendelijk.

De authentieke houtskoolbarbecue

Dit is dé barbecue voor degenen die wat meer geduld hebben en wat meer moeite en tijd willen steken in het aansteken en onderhouden van de barbecue. De houtskoolbarbecue werkt, zoals de naam al doet vermoeden, met houtskool of briketten. Met deze houtskoolbarbecue kan je ook de meeste kanten op met betrekking tot de bereiding van het vlees en verschillende temperaturen.

Wil je het vlees direct grillen (op hogere temperaturen, voor kortere tijd), leg het vlees dan op de grill in de zone waar de hete kolen liggen. Wil je je vlees indirect grillen (op lagere temperaturen, voor kortere tijd), leg het vlees dan wat verder weg van waar de hete kolen liggen. Dit kun je zelf regelen door voordat je de barbecue aanmaakt, de zones te creëren met de kolen.

Het is dus belangrijk niet heel het oppervlak te bedekken met hete kolen. Na ongeveer 30 minuten zijn de kolen/briketten allemaal op temperatuur, dus dan kan je het vlees erop leggen. Verifieer dit door middel van een thermometer. De briketten zouden een oranje gloed moeten hebben. Als het allemaal wat sneller moet, kan je eventueel een houtskoolstarter kopen.

Tips voor een heerlijke barbecue

Als je jouw ideale barbecue hebt uitgezocht, kun je aan de slag. Er zijn een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden zodat het resultaat optimaal is. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de grill goed vettig is zodat er zo min mogelijk vlees blijft plakken. Als je van plan bent de ingrediënten te spiesen, laat dan de avond van tevoren de spiesjes weken in water, zodat ze niet verbranden.

Bij beide soorten barbecues is het zo dat de temperatuur essentieel is, bij de elektrische barbecue hoef je dit niet zo in de gaten te houden, maar bij de houtskool barbecue wel degelijk.

Bij de houtskoolbarbecue mag je het hout en houtskool dat je gebruikt ook wel zien als extra specerij. Verdiep je daarom eens in verschillende soorten hout, zoals eikenhout en kersenhout, om extra diepte aan het vlees te geven. Een andere heerlijke tip is om wat druppeltjes bier toe te voegen aan het vlees, voor een lekkere bieraroma.

Als je de ingrediënten wilt marineren, doe dit dat met mate en met voorzichtigheid, want het is niet wenselijk dat de marinade of het vet op de kolen druppelt.

Eet smakelijk alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *