Een fijne barbecue begint met het juiste materiaal

Als je een liefhebber bent van vlees en van de barbecue, weet je vast wat er allemaal bij komt kijken als je een middagje een barbecue wilt houden. Zo niet, dan vind je daar hier alles over.

Wat weet je bijvoorbeeld van verschillende technieken die je kunt toepassen bij de houtskoolbarbecue en van de manieren waarop je meer smaak aan het vlees kan geven?

Wist je ook dan er elektrische barbecues bestaan, die relatief gemakkelijker in gebruik zijn? En ben je qua accessoires om de barbecue zo veilig mogelijk te laten verlopen al helemaal up-to-date? Lees gauw verder!

Een zonnige namiddag met de houtskoolbarbecue

De houtskoolbarbecue is waarschijnlijk de meest gebruikte barbecue en zal gegarandeerd zorgen voor gezelligheid. De liefhebber van het aansteken en regelen van de kolen en de hitte zal dit ook de énige echte barbecue vinden, want dit is de barbecue waarmee je kookt met houtskool of briketten. Dezen plaats je onder het grillrooster samen met wat aanmaakblokjes, maar dit moet wel op de goede manier gebeuren.

Zorg ervoor dat als je de briketten, houtskool en aanmaakblokjes neerlegt, er genoeg lucht tussen blijft zitten voor een adequate luchttoevoer. Dit bevordert een goed vuur. Daarnaast is het aan te raden voor zones te zorgen wanneer je de kolen neerlegt, zodat je ook koelere zones hebt voor het vlees dat geen directe hitte meer nodig heeft.

Dit geeft je de mogelijkheid direct en indirect te barbecueën, oftewel het vlees direct boven de kolen grillen of op wat afstand van de kolen.

Direct grillen leent zich uitstekend voor het grillen van dun vlees of vlees dat maar kort hoeft, of vlees dat je wilt schroeien. Indirect grillen leent zich beter voor vlees dat wat langer nodig heeft op lagere temperatuur, dit werkt het beste met een deksel op de barbecue.

Overige tips voor de houtskoolbarbecue

Als je gaat shoppen voor een houtskoolbarbecue en accessoires, zal je ook moeten kiezen tussen briketten en houtskool, of misschien wil je wel een mix. Briketten hebben een trage ontbrandingsduur, maar gaan lang mee en behouden een constante temperatuur, wat het ideaal maakt voor een lange barbecue.

Je weet dat ze klaar zijn voor gebruik wanneer ze een oranje gloed hebben en een dun laagje as.

Koop bij voorkeur kokosbriketten. Houtskool heeft een korte ontbrandingsduur maar gaat wat korter mee, maar kan dan wel weer hogere temperaturen behalen wat het ideaal maakt voor direct grillen. Ook de smaak is meer ‘barbecue’ met de houtskool en komen er heerlijke aroma’s vrij. Bij houtskool moet er wel de hele tijd iemand bij zijn om de kool op temperatuur te houden.

Als je het proces met de houtskool wat wilt versnellen (duurt gemiddeld 30 minuten) dan kan je aanmaakblokjes gebruiken onder de kolen, of een houtskoolstarter aanschaffen.

Een elektrische barbecue als alternatief

Voor de wat snellere barbecue chef die snel wilt kunnen beginnen met vlees op de barbecue leggen is de elektrische barbecue misschien een geschiktere optie. Deze is zeer gebruiksvriendelijk doordat hij op stroom werkt. Hij is ook snel op temperatuur en door de temperatuurregelaar is het vrijwel zorgeloos barbecueën.

Ook is hij zeer onderhoudsvriendelijk en ruimtebesparend, omdat je ze ook in tafeluitvoeringen hebt.

Voor diegenen die niet van rook houden, ontwikkelt deze barbecue ook geen rook. Het grootste nadeel is echter dat je niet de echte rokerige grillsmaak bereikt omdat er niet wordt gekookt met houtskool, maar dit wordt wellicht gecompenseerd door het gebruiksgemak.

Als je toch nog een beetje de barbecuesmaak wilt nabootsen kun je houtsnippers toevoegen. Vanzelfsprekend heb je dus elektriciteit nodig als je deze barbecue wilt gebruiken, dus een barbecue op het strand of in het wild zit er niet in met de elektrische barbecue.

Tips voor een fijne barbecue

Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop als je met vuur of hittebronnen bezig bent. Het is daarom handig altijd een emmertje water of een spuitfles met water bij de hand te hebben tijdens het barbecueën. Ook zijn investeringen als handschoenen, een barbecue schort en een lange knijptang de moeite waard.

Probeer voor, tijdens en na het barbecueën ook de grill schoon te houden, zodat de aroma’s van het vlees niet in de vis trekken, bijvoorbeeld. Doe dit gemakkelijk met wat citroensap. Hou daarnaast altijd de grill vettig. Zorg er daarnaast voor dat je niet al te veel marinade of vet gebruikt, omdat echt goed vlees al veel smaak heeft van zichzelf en omdat dit niet bevorderlijk is voor de hete kolen indien het door de grill heen druppelt.

En uiteraard geldt, vooral voor de houtskoolbarbecue, dat je geduld moet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *