Eerste hulp bij barbecueën

Barbecueën ziet er voor velen behoorlijk ingewikkeld uit. Maar dat hoeft het niet te zijn als je goed voorbereid bent en de juist materialen hebt.

Het begint allemaal met het kiezen van een barbecue die bij jou past. Zo zijn er elektrische en houtskoolbarbecues op de markt.

Ook accessoires zijn van belang voor een fijne en veilige barbecuemiddag. Tot slot moet je natuurlijk ook weten hoe die barbecue nou precies in elkaar steekt.
Hier leggen we het je allemaal uit!

Het kiezen van de juiste barbecue

Als je gaat shoppen voor een barbecue zal je zien dat er talloze uitvoeringen op de markt zijn. Een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen is of je zin hebt in barbecueën met kolen en alles wat daarbij komt kijken, of niet. Zo ja, ga dan voor de houtskool barbecue. Dit is toch wel echt de barbecue onder de barbecues, een echte klassieker.

Deze gaat handmatig aan met houtskool of briketten, of een combinatie daarvan. Voor deze barbecue moet je het meeste geduld hebben, maar het resultaat is dan ook fenomenaal. Deze barbecue zal dankzij de houtskool namelijk zorgen voor die echte grillsmaak. Wel moet er altijd iemand bij staan om de temperatuur te regelen.

De schoonmaak duurt ook wat langer. De elektrische barbecue is wat dat betreft een stuk gemakkelijker in gebruik. Deze warmt vanzelf in no-time op met elektriciteit en het is daarom nogal onbezorgd barbecueën. Echter geeft deze barbecue niet die authentieke grillsmaak.

De houtskoolbarbecue

Er zijn talloze houtskoolbarbecues te vinden wat het shoppen erg leuk maakt. Het gebruiken van een houtskoolbarbecue komt met een handleiding. Je moet dan ook even doorkrijgen hoe het precies allemaal werkt, vooral als het je eerste keer is. Het begint bij het vinden van de geschikte warmtebron. Ga je voor houtskool, briketten of een mix?

Houtskool brandt sneller en bereikt hogere temperaturen, maar gaat relatief kort mee en de temperatuur is niet constant. Dit schikt zich uitstekend voor direct grillen, waarover je hieronder meer leest. Briketten branden wat langzamer maar de temperatuur is constant en ze gaan langer mee.

Koop bij voorkeur kokosbriketten, deze zorgen voor minder vlammen en as vergeleken met normale briketten, ook verbranden ze geurloos. Maar vrees niet, je vlees zal niet opeens naar kokos gaan smaken.

Als je het proces van het aanmaken van de barbecue wat wilt versnellen, kan je gebruik maken van aanmaakblokjes of een houtskoolstarter.

Direct en indirect grillen

Met de houtskoolbarbecue heb je de keuze om direct en indirect te grillen. Dit is ideaal als verschillende soorten vlees hebt die je op verschillende manieren moet bereiden. Het is hierbij belangrijk dat je op de grill zones hebt met kolen en zonder kolen. Voor ingrediënten die dun zijn, die je wilt schroeien of die een hoge temperatuur nodig hebben, kan je de zone gebruiken met de kolen, waar de meeste hitte zich bevindt.

Dit heet dan direct grillen. Indirect grillen doe je met ingrediënten die even wat minder hitte nodig hebben, of die wat langer de tijd nodig hebben om te grillen op een wat lagere temperatuur. Deze ingrediënten leg je dan in de zone waar zich geen kolen bevinden en dit heet indirect grillen.

Zorg er altijd voor dat de kolen goed heet zijn voordat je er vlees op legt. Gebruik hiervoor een thermometer of kijk naar de briketten, die zouden een oranje gloed en een dun as laagje moeten hebben. Gemiddeld duurt dit zo’n 30 minuten.

De elektrische barbecue

Lijkt je dit nu allemaal wat ingewikkeld, ga dan voor de elektrische barbecue. Deze is vele malen makkelijker in gebruik en ook makkelijker schoon te maken. Zoals je al vermoedt werkt deze barbecue op stroom. Erg gemakkelijk dus! Ook is er een ingebouwde temperatuurregelaar.

Je hebt ze in uitvoeringen voor binnen en buiten. Je vindt ze met een platte ijzeren plaat of met een grillplaat. De elektrische barbecue leent zich ook goed voor sociale aangelegenheden, maar misschien heeft het net wat minder charme dan een houtskoolbarbecue.

Met het schoonmaken ben je wel zo klaar, want er wordt geen as en roet achtergelaten. Het grootste nadeel is echter dat je geen typische barbecuesmaak krijgt, maar dit wordt gecompenseerd door het gebruiksgemak.

Accessoires en handige tips

Zodat de barbecue veilig verloopt, is het van belang dat je een goede ijzeren tang aanschaft. Ook een schort en handschoenen zijn handig zodat je geen last krijgt van spetterend vet en zodat je je handen niet verbrandt.

Een waterbron bij de hand hebben is ook handig voor in het geval dat je moet blussen. Zorg er daarnaast met beide type barbecues voor dat je de grill goed invet voordat je er vlees oplegt, dan blijft het niet plakken. En tot slotte, heb geduld! Wacht tot de barbecue goed warm is voor een lekker eindresultaat.

Veel succes en barbecueplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *