Met deze 6 tips organiseer jij een geweldige winterbarbecue!

Wanneer je aan een barbecue denkt, dan zie je waarschijnlijk een stralend zonnetje, een koud drankje en zomerse kleding voor je. Toch kan het ook enorm leuk zijn om het een keer helemaal anders aan te pakken. Ook het winterseizoen biedt namelijk voldoende kansen om een geweldige winterbarbecue te organiseren.

Natuurlijk zijn er wel een aantal verschillen tussen het organiseren van een barbecue met zomerse temperaturen en het organiseren van een barbecue met temperaturen die dichter bij vriespunt liggen dan je misschien zou willen.

In dit artikel geven we je 6 tips waarmee je gemakkelijk zelf een geweldige winterbarbecue kunt organiseren!

1. Een winterbarbecue begint bij het serveren van de juiste drankjes

Daar waar je in de zomer waarschijnlijk snakt naar een verkoelend drankje, moet je bij het organiseren van een winterbarbecue toch meer in de hoek van de warme drankjes zoeken.

Hoewel het serveren van warme chocolademelk met slagroom natuurlijk altijd een goed idee is tijdens een winterbarbecue, zullen gasten waarschijnlijk ook enthousiast reageren wanneer je ze ontvangt met een heerlijk glaasje glühwein.

Houd er natuurlijk wel rekening mee dat niet alle gasten alcohol kunnen of willen drinken, zorg daarom altijd voor een passend (alcoholvrij) alternatief.

Wanneer je glühwein wilt serveren, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om dit gewoon in een winkel te kopen. Wil je net dat extra stapje zetten naar een onvergetelijke barbecue? Maak dan de glühwein zelf!

2. Een lekker winters voorgerecht is het halve werk

Natuurlijk wil je jouw gasten een warm welkom heten. Het serveren van een warm voorgerecht kan daarom niet ontbreken bij het organiseren van een winterbarbecue. Wat is nu meer winters dan het serveren van heerlijke (verse) snert?

Er zijn verschillende eenvoudige recepten beschikbaar voor het zelf maken van snert, waarmee je jouw gasten al bij het voorgerecht kunt verrassen met jouw kookkwaliteiten.

Wil je toch niet al te veel tijd besteden aan het voorgerecht? Dan kun je ook één van de erwtensoepen uit de winkel kopen. Let erop dat snert redelijk vullend is. Serveer daarom een klein kommetje, eventueel in combinatie met wat roggebrood.

Op deze manier zorg je ervoor dat je gasten kunnen genieten van een heerlijk voorgerecht, maar nog steeds voldoende trek overhouden voor de barbecue.

3. Zorg voor meerdere warmtebronnen

Natuurlijk hoeft het organiseren van een winterbarbecue niet automatisch te betekenen dat je gasten ook moet koukleumen. Plaats daarom ook een vuurkorf (of verschillende vuurkorven) in de tuin, zodat gasten altijd de warmte op kunnen zoeken.

Natuurlijk kun je niet zowel op de barbecue als het aanhouden van de vuurkorven letten, geef deze taak daarom aan één van de gasten.

Plaats de vuurkorven op tactische plekken, zodat ze niet in de weg staan en ook niet zorgen voor rookoverlast. Niemand zit tenslotte te wachten op een flinke rookwalm tijdens het eten van dat heerlijke stukje vlees.

4. Sfeerverlichting zorgt voor de perfecte barbecuebeleving

De grauwe wintermaanden vragen natuurlijk wel om wat meer sfeerbeleving. Ook in de tuin kun je gebruikmaken van verschillende soorten sfeerverlichting, zoals kaarsjes of kerstlampjes.

Ook voor het de veiligheid is het natuurlijk van belang om een goede verlichte tuin te hebben, tenslotte moet je wel een goede blik kunnen werpen op de barbecue.

Voor het sfeervol inrichten van de achtertuin kun je op het internet voldoende inspiratie opdoen. Vaak komt er ook al veel licht van de geplaatste vuurkorven, hierdoor heb je maar een beperkt aantal andere lichtbronnen nodig.

5. Geef een winterse tint aan het eten

Natuurlijk moet je ook het eten aanpassen aan het winterseizoen. In de winter kun je ervoor kiezen om wat grotere stukken vlees te serveren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wat grotere steaks.

Het winterse tintje kan ook tot uiting komen door de marinadekeuze.

Let erop dat je ook tijdens een winterbarbecue voldoende groentes serveert; een barbecue draait tenslotte niet alleen om het vlees.

Dieetwensen tijdens een winterbarbecue
Ook bij een winterbarbecue moet je rekening houden met de dieetwensen van de gasten. Ook bij een barbecue in het winterseizoen horen dus vleesvervangers, magere vleesproducten en verschillende soorten vis en kip.

6. Houd rekening met het winterse weer

In Nederland kan het weer binnen korte tijd omslaan. Natuurlijk wil je de door jou georganiseerde barbecue onder alle weersomstandigheden laten doorgaan.

Het is daarom belangrijk om vooraf rekening te houden met verschillende weerscenario’s. Waar gaan de gasten bijvoorbeeld zitten als er meer regen valt dan verwacht? En hoe zorg je ervoor dat de barbecue nog wel aan blijft, ondanks dat er een stevig windje staat?

Veilig barbecueën met regen en wind
Houd er rekening mee dat de barbecue veel hitte produceert. Het plaatsen van een barbecue in een (kleine) overdekte ruimte is niet altijd de verstandigste keuze. Door vooraf goed na te denken over de mogelijke scenario’s, kun je voorkomen dat je de barbecue nog op het laatste moment moet afzeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *